2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Szíria szerint az USA hazudik

Hazugságnak nevezte a szíriai kormány Washington állítását, miszerint bizonyítottan vegyi fegyvereket vetettek be a felkelők ellen. Egy orosz diplomata azt állította, hogy az erről szóló állítólagos bizonyítékok hamisítványok. Nagy-Britannia és a NATO ezzel szemben üdvözölte az amerikai jelentést, amely kiélezheti az ellentéteket a lázadókat támogató Nyugat és a Damaszkusz-párti orosz vezetés között. Az Egyesült Államok közölte azt is, hogy kész katonai támogatást nyújtani a felkelőknek.

Szíriai felkelők indítottak rakétatámadást a kormányerők egyik tankja ellen Damaszkusz külvárosában. A lázadók hamarosan az Egyesült Államoktól kaphatnak fegyvereket hasonló akciókhoz. A Fehér Ház ugyanis bejelentette: bizonyítékokat talált arra, hogy a kormányerők vegyi fegyvereket vetettek be, ezért hajlandó katonai támogatást nyújtani a felkelők számára.

Damaszkusz hazugságnak nevezte Washington állítását, egy orosz diplomata pedig úgy nyilatkozott, hogy az állítólagos bizonyítékok hamisítványok. „Washington saját hírszerzési információkra hivatkozik. Korábban a Bush-adminisztráció szintén a hírszerzés információira hivatkozott, amikor háborút indított Irak ellen állítólagos tömegpusztító fegyverei miatt. Ezek után hogyan hihetnénk most Washingtonnak?” – tette fel a kérdést Alekszej Puskov. Ezzel utalt arra, hogy azóta bebizonyosodott: Irak nem rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel.

A NATO ezzel szemben üdvözölte Barack Obama bejelentését. „A szíriai rezsimnek sürgősen be kell engednie az ENSZ-et, hogy kivizsgálhassa a vegyi fegyverek használatáról szóló jelentéseket” – szólított fel a katonai szövetség főtitkára. Azonban azt is hozzátette, hogy továbbra sem kívánnak katonai akciót indítani.

A szíriai felkelők ettől függetlenül üdvözölték a washingtoni bejelentést. „Tankokra és repülőkre van szükségünk, és minden más fegyverre, amit csak fel tudnak kínálni. A nemzetközi közösségnek be kell vetnie minden erejét, mert segítségre van szükségünk” – jelentette ki a Szabad Szíriai Hadsereg politikai koordinátora.

A mostani fejlemény még feszültebbé teheti a viszonyt az Egyesült Államok és Oroszország között, hiszen a két nagyhatalom más-más felet támogathat fegyverszállításokkal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Képes lesz Szlovákia csökkenteni a társadalmi megosztottságot?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!