2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szijjártó: Trump rendezheti a szíriai háborút

2017. január 17., kedd 10:07, frissítve: kedd 10:13

Eredménytelenek az Oroszország elleni uniós szankciók - a többi közt erről beszélt Szijjártó Péter Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek találkozóján. A magyar tárcavezető szerint Donald Trump hivatalba lépésével soha nem látott közelségbe kerül a szíriai rendezés. Szijjártó egy óriási közel-keleti menekülttábor létrehozását javasolta a találkozón.

Semmi eredménye nem volt az Oroszország elleni uniós szankcióknak, sőt, azzal az EU és Magyarország is rosszul járt – jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben az uniós külügyminiszterek találkozóján. A külgazdasági és külügyminiszter úgy véli, hogy amikor az USA és Oroszország között konfliktusok voltak, akkor azon Kelet-Közép-Európa mindig vesztett. Szijjártó szerint Donald Trump hivatalba lépésével soha nem látott közelségbe kerülhet a szíriai konfliktus rendezése.

„Adminisztratív zóna létrehozására volna szükség a térségben, valószínűleg inkább Észak-Irakban, egy olyan adminisztratív zóna létrehozására, amelyben a keresztények visszatérését nemzetközi közösségek által, nemzetközi szervezeti legitimációval garantálni lehetne. Mi azt gondoljuk, hogy ennek egy olyan megoldásnak kell lennie természetesen, ami semmilyen módon nem sérti senkinek a területi integritását és nem sérti senkinek a szuverenitását, ezért szándékosan adminisztratív zóna kifejezést használunk, de úgy látjuk, hogy a keresztény közösségek visszatéréséhez szükség van arra, hogy a nemzetközi közösség, kifejezetten a visszatérő keresztények biztonságát garantálja” – nyilatkozta a külügyminiszter.

Ez azonban nem szerepel az EU napirendjén, a következő hetekben, hónapokban több tárgyalás is lesz a felek közötti álláspont közelítése érdekében.

„A mostani konferencia azonban politikai jellegű lesz, hiszen itt van a pillanat, amikor a nemzetközi közösség együtt léphet fel, hogy megkezdődjön a politikai átmenet, az egyeztetési folyamat Szíria újjáépítéséről, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai alapján” – közölte Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője.

A külügyi főképviselő bejelentette azt is, hogy várhatóan áprilisra készül el az EU átfogó Szíria-stratégiája.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!