2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 11:05

Külföld

Szijjártó Péter: Új világrend van kialakulóban

A világ jelenleg a veszélyek korát éli, hosszú ideje válságról válságról bukdácsol, és a globális biztonság is ma van a legrosszabb állapotában a hidegháború vége óta - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az Országgyűlés ülésén.

  • Szijjártó Péter: Új világrend van kialakulóban

Napirend előtti felszólalásában a tárcavezető kétségtelennek nevezte, hogy a világ jelenleg a veszélyek korát éli, az emberiség az elmúlt másfél évtizedben válságról válságról bukdácsolt. Emlékeztetett arra, hogy a globális pénzügyi krízist hatalmas bevándorlási hullám követte, aztán jött egy rég nem tapasztalt súlyosságú egészségügyi vészhelyzet, majd kitört a háború Ukrajnában - adta hírül az MTI.

Szijjártó Péter kiemelte:

ezen válságokból fakadóan új világrend van kialakulóban, a végeredményt még megtippelni sem lehet, de az biztosnak látszik, hogy Európa ebben nem fog erősebb szerepet betölteni, mint eddig.

Majd ennek alátámasztására hangsúlyozta, hogy tavaly Kína megelőzte az Európai Uniót a bruttó hazai termék (GDP) világrangsorában. Mindössze tíz év alatt az Egyesült Államok részesedése 30 százalékról 25-re, az EU pedig 22 százalékról 17-re csökkent a globális GDP-ből, míg Kínáé 9 százalékról 18-ra nőtt - sorolta.

"A tavalyi év volt az első, hogy az Európai Unió immár nem második, hanem csak harmadik helyen állt. És az olló nyílik, sajnos rossz irányba nyílik, az EU versenyképessége folyamatosan csökken" - húzta alá.

Szijjártó Péter a kontinens biztonsági környezetének romlására is kitért, ezt szavai szerint súlyosbítja az ukrajnai háború "teljes mértékben elhibázott" kezelése is, amely izolálás helyett globalizálta a konfliktust.

"Ahelyett, hogy a békéről beszélnénk, egyre intenzívebb fegyverszállítások hosszabbítják meg az Ukrajnában zajló háborút"

- jelentette ki a külügyminiszter.

Majd leszögezte, hogy folyamatosan küzdeni kell az Európába irányuló migrációs nyomással is, amely téren a magyar határőrök "egészen új dimenzióval" szembesülnek, mivel több esetben éles, automata fegyverekkel lőttek rájuk a határ túloldaláról különböző bűnözői csoportok.

"Brüsszel szerint ezeket az embereket kellene beengednünk Európába, ezek az emberek kellene, hogy jelentsék az európai jövőt" - emelte ki.

Illetve tudatta: Európának el kell döntenie, hogy a blokkosodás vagy pedig az együttműködés irányában képzeli-e el a jövőt. Előbbi kapcsán figyelmeztetett, hogy az nem jó irány, hiszen például Közép-Európa és benne Magyarország is mindig rajtavesztett Kelet és Nyugat konfliktusán.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Uszik nyerte a Fury elleni címegyesítő bokszcsatát

Uszik nyerte a Fury elleni címegyesítő bokszcsatát

Az ukrán Olekszandr Uszik lett a profi boksz abszolút nehézsúlyú világbajnoka, miután a magyar idő szerint vasárnap hajnali címegyesítő mérkőzésen pontozással legyőzte a brit Tyson Furyt a szaúd-arábiai Rijádban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!