2024. 06. 27. Csütörtök László napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Lélektáncosok – A Bozsik Yvette Társulat 30 éve 03:00

Külföld

Szijjártó Péter: az EU nem moshatja össze a gazdasági és a politikai kérdéseket!

Magyarország ellenzi, hogy az Európai Unió összemossa a gazdasági és a politikai ügyeket a szabadkereskedelmi tárgyalásokon – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Manilában.

  • Szijjártó Péter: az EU nem moshatja össze a gazdasági és a politikai kérdéseket!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel tárgyalt, majd úgy nyilatkozott: mivel Ázsia, annak is különösen a délkeleti része a világ leggyorsabban fejlődő régiói között van, az Európai Uniónak az az érdeke, hogy fejlessze és szorosabbá tegye a kapcsolatait ezzel a térséggel, ahelyett, hogy korlátozásokat vezetne be, például vámok formájában.

Hangsúlyozta: ezért az, hogy az Európai Bizottság nemrégiben új vámok bevezetéséről döntött fontos iparágak esetében, hatalmas károkat okoz Európának, az európai gazdaságnak. Az uniós testület döntése növeli a munkanélküliség emelkedésének kockázatát - tette hozzá.

Azt is mondta: ha az unió továbbra is vámokat vezet be és ellehetetleníti a szabadkereskedelmi tárgyalásokat, azzal elvágja Európát a globális együttműködéstől, ami végső soron "gazdasági öngyilkosság" lenne.

Szijjártó Péter kitért rá: a magyar elnökség gondoskodni fog arról, hogy a szabadkereskedelmi tárgyalások valóban csak a kereskedelemről szóljanak, nem pedig politikai ügyekről. Ha ugyanis az EU ragaszkodik a korábbi megközelítéséhez, akkor "csak önmagunkkal fogunk kereskedni" - fogalmazott.

A miniszter kijelentette: Magyarország a szabadkereskedelem oldalán áll, annak ugyanis rengeteg előnye van, különösen az olyan nyitott gazdaságú országok számára, mint Magyarország. Ezért a magyar EU-elnökség a vámok bevezetése helyett a szabadkereskedelmi tárgyalások felgyorsítására fog összpontosítani az unió és Ázsia között, különös tekintettel a délkelet-ázsiai országokra - mondta.

Emlékeztetett: ezek a tárgyalások 2015-ben megrekedtek, mert az Európai Unió a kereskedelemmel nem összefüggő kérdéseket is össze akart vonni a kereskedelmi ügyekkel. Magyarország azonban ellenzi ezt a megközelítést: inkább újra kell kezdeni a szabadkereskedelmi tárgyalásokat az EU és a Fülöp-szigetek között - vélekedett. Hozzátette: a magyar EU-elnökség alatt számos tárgyalási fordulóra sor kerül majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!