2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Emiatt kritizálták hazánkat

2015. szeptember 30., szerda 09:03, frissítve: szerda 16:39

Nincs menekültválság a magyar külügyminiszter szerint, csak népvándorlás a gazdasági bevándorlók miatt, akik miatt a terrorveszély is megnőtt Európában. Szijjártó Péter erről az ENSZ-ben beszélt. A világszervezet küldöttei az iszlamizmus elleni harcról és a közel-keleti menekülttáborok fejlesztéséről tárgyaltak, ezeket a magyar kormány is támogatja. Irakba katonai kiképzőket küld a Magyar Honvédség.

A szír főváros külső kerületeiben van a frontvonal. A bombák Damaszkuszban csapódtak be, ahol Asszad elnök hadserege próbálja felszámolni az ellenzék központjait. Asszadot az oroszok támogatják, az ellenzéket Amerika. A két oldal hétfőn állapodott meg, hogy egymás helyett inkább az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcolnak.

„Amit csinálunk, ahhoz idő kell, mert nagyon sok összetevője van a harcnak. Az Iszlám Állam olyan helyeken vetette meg a lábát, ahol korábban egy bukott kormányzat képtelen volt rendet tartani. Ez az oka, amiért ők működni tudnak, minden más területen vallási vagy etnikai alapon öldökölnek” – mondta az amerikai elnök.


Amerika és Oroszország csak abban nem ért egyet, hogy Asszad elnököt a helyén lehet-e hagyni vagy sem. A New York-i ENSZ-közgyűlésen tárgyaltak a szíriai megoldásról az arab országokkal. Franciaország a hétvége óta bombáz Szíriában. Ők ragaszkodnak Asszad eltávolításához, de megadnák neki az esélyt, hogy politikai tárgyalásokkal háttérbe vonuljon, nem akarják fegyverrel megdönteni. „Tisztán látható, hogy egy olyan vezető, akit az ENSZ főtitkára is tömeggyilkosnak nevez és a saját országa lakosságát irtja, nem maradhat a helyén. Ha azt akarjuk, hogy Szíria valaha egységes és szabad ország legyen, akkor a katonai beavatkozással párhuzamosan diplomáciai erőfeszítéseket is kell tennünk” – fogalmazott a francia külügyminiszter, Laurent Fabius.

A szíriai misszióhoz Magyarország már tavaly csatlakozott, eddig csak egy katonai bázis biztonsági őreit adta a magyar hadsereg a kurd területen, ezután helyi fegyveresek kiképzésében is részt vesznek. Az ENSZ-ben mégsem emiatt méltatták a magyar kormányt, hanem a kerítés és a migránsokkal való bánásmód miatt kritizálták.
„Az egyik ok, amiért az EU nem képes hatékony választ adni, az az, hogy nem nevezik nevén a problémát. Ez nem menekültválság, nem migrációs válság, hanem egy tömeges népvándorlás. Gazdasági bevándorlók, részben menekültek és fegyveresek is jönnek – védte a kormány álláspontját a magyar külügyminiszter, aki azt is hozzátette: amúgy se azért építették a kerítést, hogy örömet okozzanak vele.

A közel-keleti menekülttáborok fejlesztését a magyar kormány is támogatja. Az európai, arab és amerikai diplomaták decemberig adtak maguknak határidőt, hogy a humanitárius programokra költött pénz emeléséről megállapodjanak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!