2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Szijjártó: Egy centit sem engedünk

2017. október 10., kedd 13:14, frissítve: kedd 14:46

Ukrajnának vissza kell vonnia az oktatási törvény kisebbségeket sértő rendelkezéseit – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján idézett az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződésből, amelynek értelmében nem sérülhetnek a kisebbségek jogai, ezért Magyarország hétfőn az uniós külügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán kezdeményezni fogja a megállapodás felülvizsgálatát.

Az ukrán parlament szeptember 5-én fogadta el az új nyelvtörvényt. Ennek értelmében az országban élő kisebbségeknek részben ukrán nyelven kellene tanulniuk a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben is.

„Egy centit sem engedünk, az utolsó pillanatig harcolni fogunk azért, hogy a törvényt Ukrajnának vissza kelljen vonnia, a külhoni magyarokat soha nem tesszük alku tárgyává. Ebben az ügyben kompromisszum nem tud előállni. Ebben az ügyben egyetlen megoldás van: Ukrajnának a törvényt, illetve a törvénynek a kisebbségeket sértő részét vissza kell vonnia” – nyilatkozta Szijjártó.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!