2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Szicíliának elege lett Conte politikájából

Saját kezébe vette Szicília a migránsválság kezelését, ha már a római kormány tehetetlen. Több olaszországi tartományban választásokra készülnek.

  • Szicíliának elege lett Conte politikájából

Szembeszáll Szicília vezetése Giuseppe Conte baloldali kormányának laza bevándorláspolitikájával: szigorú szabályokat vezetett be, és megtiltotta a bevándorlók elhelyezésére szolgáló sátortáborok felállítását Nello Musumeci, a sziget kormányzója. Musumeci rendeletet bocsátott ki, amely a migránskrízisre hivatkozva megszigorítja a Szicíliába érkező hajók kikötését, illetve a migránsok szigeten való tartózkodásának feltételeit. Az új koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt a helyi lakosságra vonatkozó korlátozásokat is bevezetett. „A kormány által megoldásként kínált sátorokból kialakított migránsközpontok nem megfelelőek a bevándorlók karanténba helyezésére. Az együttélés feltételei nem biztosítják a vírus terjedésének megfékezését, de arra sem alkalmasak, hogy megakadályozzák a migránsok szökését” – magyarázta döntését a sajtónak a kormányzó.

A rendelet minden érkező migráns számára kötelezővé teszi az egészségügyi mintavételt, illetve szigorú szankciókkal bünteti a szabálysértőket. Musumeci hetek óta vészhelyzet elrendelését sürgeti a kormányfőnél. Úgy fogalmazott: Conte cserbenhagyta Olaszországot és Szicíliát. Musumeci szerint a kormánynak becsülettel be kellene ismernie, hogy nem dolgozott ki semmiféle tervet a migrációs vészhelyzet kezelésére. A kormányzó rendelete szerint kizárólag az egészségügyi szervek által is jóváhagyott épületekben megengedett a bevándorlók elhelyezése, erről a továbbiakban a kormánynak kötelessége gondoskodni. A helyi lakosság védelmében megszigorítja a szórakozóhelyek és a tengerparti fürdőhelyek ellenőrzését, illetve mintavételt rendelt el a teljes lakosságon.

Közben elkezdődött a szeptember 20–21-én esedékes helyhatósági választásokat előkészítő kampány Olaszországban. Toscana, Liguria, Campania, Puglia, Veneto és Marche tartományban mérhetik össze erejüket a politikai erők ősszel. A végeredmény a baloldali kormány jövőjét is meghatározhatja.

Toscanában a jobbközép koalíció közös jelöltje – korábban a Liga európai parlamenti képviselője –, Susanna Ceccardi készen áll, hogy elmozdítsa helyéről az évtizedek óta regnáló baloldali vezetést, a harc azonban nagyon éles, és a politikai kampány nem minden esetben folyik demokratikus keretek között.

Sajtóforrások hírt adtak arról, hogy a hétvégén Matteo Salvini kampánykörútját több alkalommal is tüntetők zavarták meg Toscanában. A baloldali szavazótáborból összeverődött százfős csoport zavarta meg a bevándorlásellenes politikus beszédét Empoliban. „Empoli megtagad, Salvini” bekiabálásokkal és transzparensekkel juttatták a Liga vezérének tudtára, hogy nem kívánt személy a vörös erődként nyilvántartott tartományban. „A zavargások helyett inkább dolgozzatok” – fordult Salvini a tüntetőkhöz. „Nem fasiszták, hanem büszke olaszok vagyunk” – válaszolt a baloldali aktivisták rágalmaira. Salvini számos videót osztott meg Facebook-oldalán, amely az őt ünneplő tömegről tesz tanúságot Empoliban, Viareggióban, Livornóban és kisebb toszkán településeken.

 

Fotó: AFP/Dario Pignatelli

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Képes lesz Szlovákia csökkenteni a társadalmi megosztottságot?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!