2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Szexuális zaklatások: közel 100 klub érintett

2016. december 10., szombat 15:42, frissítve: szombat 16:30

A brit rendőrség bejelentése szerint közel 100 klub érintett a brit labdarúgást megrengető szexuális zaklatásokban. A botrányt egy korábbi labdarúgó vallomása váltottak ki, aki arról számolt be, hogy gyerekként rendszeresen bántalmazta őt az edzője.

Andy Woodward volt az első, aki kitálalt a brit labdarúgás eltitkolt pedofil ügyeiről. Az egykori labdarúgó novemberben beszélt arról, hogy gyermekként erőszakoskodott vele az edzője. Woodward vallomásán felbátorodva egy másik volt focista, Steve Walters is nyilvánosság elé állt. Mindketten ugyanazt a trénert nevezték meg. Barry Bannel ült már kiskorúak szexuális zaklatásáért, jelenleg azonban szabadlábon van.

A brit rendőrség segélyvonalára több mint 600 bejelentés érkezett már, amelyek alapján 350 áldozatot azonosítottak.

„Sokkolt minket a beérkezett hívások száma és, hogy mennyi ilyen ügy van. Ez példátlan, ilyet még soha nem tapasztalunk. Őszintén szólva nem lepett meg a rendőrség legutóbbi közleménye, hogy a labdarúgás minden szintjén voltak hasonló botrányok. Jelentős számú esetről beszélünk, amelyben rengeteg klub érintett” – így a Nemzeti Rendőrfőnöki Tanács fejlesztési vezetője.

A pedofil ügyek az 1970-es évekre nyúlnak vissza a brit labdarúgásban. Közel 100 klub érintett, a megrontott fiúk 98 százaléka 7 és 20 év közötti volt.

„Eddig csak a labdarúgókkal kapcsolatot szexuális zaklatások láttak napvilágot. Attól tartok, hogy ez csak a jéghely csúcsa és nem csak a labdarúgásban van ilyen. Sok más intézménybe, köztük sportintézményekbe is beszivárogtak olyan emberek, akik gyerekeket bántalmaztak – mondta a gyermekbántalmazási ügyekkel foglalkozó érdekvédelmi szervezet alapítója.

A nyomozásban az Angol Labdarúgó-szövetség és a rendőrség szorosan együttműködik, a szövetség belső vizsgálatot is indított.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!