2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Széteshet Nagy-Britannia

2016. június 25., szombat 15:05, frissítve: vasárnap 07:25

Egyre több brit rémült meg az uniós tagság elveszítésétől. Már több, mint 1,2 millióan csatlakoztak ahhoz a petícióhoz, amely újabb népszavazás kiírását követeli. Az új körben már 60%-os többség kellene a brexithez legalább 75%-os részvétel mellett. Érik az Egyesült Királyság szétszakadása is, London független városállamként maradna tagja az EU-nak. Nagy-Britanniából távoznának a skótok és az írek is.

Tüntetők a skót parlament előtt demonstráltak, és uniós zászlót lebegtetve emlékeztettek arra, hogy Skóciában a választópolgárok 62 százaléka szavazott a bennmaradás mellett. A skótok nem nyugszanak bele, hogy Nagy-Britanniában a többség a kilépés mellett döntött.

„Skót miniszterelnökként az a kötelességem, hogy nemcsak a brit eredményekre, hanem különösen a skót nép által hozott demokratikus döntésre is reagáljak. Ahogy a dolgok állnak, Skócia saját akarata ellenére kívül kerül az Európai Unión, és ez demokratikus értelemben elfogadhatatlan” – jelentette ki a skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon.

Nagy a kiábrándultság Gibraltáron is, ahol a szavazók elsöprő többsége, 92 százaléka maradna az Európai Unió tagja.

„Az első reakcióm a sokk volt, mert tényleg azt hittem, hogy bent maradunk. Ez tényleg rossz Gibraltár számára. A következmények hónapokig érezhetőek lesznek, és olyan dolgok fognak történni, amilyenekre nem is gondoltunk volna. De reméljük, hogy túl leszünk rajtuk” – mondta a Wembley tulajdonosa, Nigel Smith.

Egy nap sem múlt el a brit népszavazás után, a területre Spanyolország félig-meddig máris igényt formált, a spanyol ügyvezető miniszterelnök-helyettes szerint ugyanis Gibraltár Spanyolországhoz tartozik. A spanyolok egyelőre azonban megelégednének a kettős fennhatósággal.

Az írek sem szeretnének Nagy-Britanniában maradni, az észak-írországi kormányban a nacionalista Sinn Feint képviselő miniszterelnök-helyettes szerint népszavazást kell tartani az Írországhoz való csatlakozásról.

„Az unionisták, a nacionalisták, a republikánusok mind együtt szavaztak az Európában maradásra, ezért minden olyan döntés, amely kirekeszt bennünket Európából, nagy dolog, nagy válság: nézzünk szembe a valósággal, ez egy válsághelyzet” – emlékeztetett az északír miniszterelnök-helyettes, Martin McGuinness.

Az uniós népszavazás földcsuszamlásszerű változásokat hozhat Nagy-Britanniában, a kilépés melletti voksok győzelme ugyanis felszínre hozta a szigetállamon belüli régi ellentéteket, ami az Egyesült Királyság széteséséhez vezethet.

Jonathan Hill távozik
Lemond a brit uniós biztos. A tőkepiacokért, a pénzügyi szolgáltatásokért és stabilitásért felelős Jonathan Hill szerint a csütörtöki népszavazás eredménye miatt nem lenne helyénvaló folytatnia a munkát. A döntésről már értesítette Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét. A konzervatív párti brit politikus a jövő héten már szeretné átadni hivatalát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!