2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Szeptemberben ismételhetik meg az osztrák elnökválasztást

2016. július 1., péntek 22:19

Várhatóan szeptemberben ismétlik meg az osztrák elnökválasztás második fordulóját. A májusi eredményeket az alkotmánybíróság érvénytelenítette, mert megállapították, hogy a szavazókörök többségében anélkül kezdték el összesíteni a levélszavazatokat, hogy a választási megfigyelő ott lett volna. Emiatt 75 ezer szavazat esetében volt lehetőség visszaélésre, miközben a két jelölt között csak 30 ezer szavazat különbség volt.

Az alkotmánybíróság szerint a 117 körzetből 94-ben történtek visszaélések. Sok helyen idő előtt kezdték el számolni a szavazatokat, amikor az állami felügyelő se volt még jelen. „Az alkotmánybírósági vizsgálat megállapította, hogy a választás napján már délután 1 órától, tehát az urnazárás előtt elkezdték a szavazatok összesítését, és ezeknek az eredményeit a médiához, illetve kutatóintézetekhez is eljuttatták. Ez sérti a szabad választás jogát” – mondta az alkotmánybíróság elnöke, Gerhart Holzinger.

A testület szerint 75 ezer szavazatot számolhattak össze szabálytalanul, miközben a két jelölt között alig több mint 30 ezer voks különbség volt. „A szabálytalanságok azt jelentik, hogy lehetőség volt visszaélések elkövetésére. Attól még, hogy az alkotmánybíróság nem foglalkozott ezekkel, már a visszaélések lehetősége is elfogadhatatlan. Reméljük, ezek után a választási törvényt is úgy módosítják, hogy hasonló nem fordulhat elő többet” – fogalmazott az Osztrák Szabadságpárt elnöke, Heinz-Christian Strache.

Az ő jelöltjük, Norbert Hofer a választás óta kijelentette: ha hatalomra kerül, népszavazást kezdeményez az osztrák EU-tagságról. Eredetileg 2 év múlva esedékes parlamenti választás kampányát készítették volna elő a kilépési népszavazás ötletével, de most ez a megismételt második fordulóban is téma lehet. „Majd meglátja mindenki, hogy nincs velem gond, nem vagyok veszélyes szélsőjobboldali, mint amivel riogatnak” – nyilatkozta a szabadságpárti elnökjelölt.

A jelenlegi államfő, Heinz Fischer mandátuma júliusban lejár. A második forduló megismétléséig egy 3 fős parlamenti testület veszi át az államfői jogköröket, aminek Norbert Hofer is a tagja lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!