2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Szentté avatta a fátimai gyermekeket a pápa

2017. május 13., szombat 15:28, frissítve: szombat 20:10

Szentté avatta Ferenc pápa a portugáliai Fátimában azt a két pásztorgyereket, akiknek száz éve megjelent Szűz Mária. Harmadik társuk boldoggá avatása még folyamatban van. A katolikus egyházfő a szentté avatási ceremónia előtt pakisztáni bevándorlókkal találkozott.

Százezres tömeg fogadta Ferenc pápát Fátimában. Éppen száz éve annak, hogy a portugál kisvárosban három pásztorgyerek azt állította, hogy megjelent nekik Szűz Mária. A gyerekek közül kettőt avattak most szentté.

„Miután hosszú időn át hallgattuk meg a testvéreinket, és fohászkodtunk isteni iránymutatásért – fogalmazott a pápa –, kihirdethetjük Francisco Marto és Jacinta Marto szentségét. Ezentúl minden templomban ott van a helyük a szentek között” – tette hozzá a katolikus egyházfő a zarándokok előtt.

Az 1917-ben 9 éves pásztorfiúnak, 7 éves húgának és 10 éves unokatestvérüknek egymás után hatszor jelent meg Szűz Mária. A jelenéseknek különböző üzeneteket tulajdonít az egyház. Az első például a szovjet kommunista hatalomra jutás utáni keresztényüldözést jósolta meg, de olyan is volt, amellyel utólag a II. János Pál elleni merényletet magyarázták.

A szentté avatott testvérpár a jelenések után pár évvel elhunyt, unokatestvérük azonban megélte a felnőtt kort és apáca lett. Az ő boldoggá avatása még folyamatban van.

„Fantasztikus itt lenni. Jó volt hallani a pápát. Mondjuk semmit nem értettünk belőle, mert portugálul beszélt, de nagyon megható pillanat volt így is. Mindenki integetett neki, mindenki nagyon örül, hogy itt lehet” – fogalmazott egy ír zarándok.

A pápa a szentté avatás előtt Portugáliában élő menekültekkel is találkozott, és a vallásoktól független elfogadás fontosságáról beszélt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!