2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Szembefordult az elnökkel, elvették az állampolgárságát

2017. július 27., csütörtök 14:09

Megfosztották ukrán állampolgárságától Miheil Szaakasvili korábbi grúz elnököt, az ukrajnai Odessza kormányzóját. Szaakasvili 2015-ben lett ukrán állampolgár, Petro Porosenko legfőbb szövetségesének számított. Néhány hónapja lemondott kormányzóságáról, majd nyíltan szembefordult az ukrán elnökkel.

„Én egy egyszerű ukrán vagyok” – kezdte nyilatkozatát a grúz származású, korábban kétszer is Grúzia elnökévé választott Miheil Szaakasvili.

Szaakasvili 2015-ben veszítette el grúz és kapta meg ukrán állampolgárságát, valamint az odesszai tartomány vezetését. Töretlen bizalmat élvezhetett Petro Porosenko ukrán elnök mellett. Kettejük kapcsolata azonban megromlott, miután Szaakasvili lemondott kormányzóságáról és új politikai pártot alapított ellenzékiként, illetve előre hozott választásokat akart kikényszeríteni.

„Prosenko Grúziába utazott, de nem azért, hogy a két ország kapcsolatát szorosabbra fűzze, hanem azért, hogy újabb megállapodást kössön, most azonban két oligarcha rezsim között, az ukrán Porosenko az oroszbarát Ivanishvilivel, a Gazprom legnagyobb részvényesével. Kitalálták, hogy feltételezhetően újabb bizonyíték került az Ukrán Főügyészséghez az ügyemben, de ez csak egy újabb átverés és hazugság. Mióta ukrán állampolgár lettem, semmilyen új ügy nincs ellenem Grúziában. Azok a kitalált ügyek, amelyekkel gyanúsítanak, ezek a vádaskodások egyik más országban sem lettek elismerve, csak Grúziában” – nyilatkozta a korábbi odesszai kormányzó.

Szaakasvili azt mondta: állampolgárság nélkül is az országban marad.

„Azért vettem fel az ukrán állampolgárságot, hogy a reformokért harcoljak, Ukrajna sikeresebb jövőjéért, amitől az én régebbi hazám, Grúzia jövője is függ. Nekem az állampolgárság nem egy üres elgondolás. Minden nap, amikor ukrán állampolgárként az útlevelem fogtam, keményen dolgoztam azért, hogy Ukrajna sikeres legyen, egy európai szuperállammá váljon. Sokkal ukránabb vagyok, mint a mostani vezetők. Teljes szívemből szeretem Ukrajnát, és folytatni fogom a harcot itt, Ukrajnában az akadályokra való tekintet nélkül” – folytatta Miheil Szaakasvili.

Szaakasvilit Petro Porosenko ukrán elnök rendelete alapján megfosztották ukrán állampolgárságától. A bevándorlási hivatal közleménye szerint Szaakasvili szándékosan hamis adatokat közölt vagy hamisított dokumentumokat terjesztett elő, erről pedig az ügyészség értesítette őket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!