2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Székelyföldiek: A megnyert himnuszper csak a kezdet

2015. október 5., hétfő 07:26, frissítve: hétfő 10:06

Már nem törvénysértő Romániában a magyar Himnusz – ezt vasárnap több mint ezren ünnepelték Sepsiszentgyörgyön. Korábban Kovászna megye prefektusa büntette volna a Magyar Polgári Pártot, amiért a város főterén a magyar összetartozás napján a Himnuszt énekelték.

A himnuszperben hozott döntés miatt a háromszékiek úgy vélik, a román prefektusnak távoznia kell hivatalából, hiszen csúfosan megbukott éppen abban a perben, amit a magyarság ellen kezdeményezett hónapokkal ezelőtt.

„Nagy sikernek értékelem ezt a döntést, hiszen Romániában még senki nem tudott nyerni prefektúra ellen. Hogyha összefogunk, van eredménye. Ez a döntés igenis hozhat újabb eredményeket, de nem elég az, hogy valamit a törvény előír, ehhez nekünk össze kell fognunk és nyomást gyakorolnunk a román hatalomra” – véli Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki elnöke.

Kovászna megye tanácsának elnöke elmondta, a román prefektus magyarüldöző hadjárata sikerként is értékelhető, hiszen még jobban összekovácsolta a háromszékieket, a székelyföldi politikus szerint a székelyek újra bebizonyították, kitartással és küzdelemmel meg tudják védeni jogaikat és szülőföldjüket.

„Bár el akarták tőlünk perelni a himnuszénekléshez való jogunkat, mégis, nézze meg ezt a sokaságot, ezek az emberek azok, akik elejétől fogva kiálltak és hittek, a legnagyobb hozadéka azt gondolom a román hatalom ellenségeskedésének az, hogy összekovácsolta a magyar közösséget” – fogalmazott az ünnepségen Tamás Sándor.

A székelyföldi emberek szerint a megnyert himnuszper csak az első lépés, a következő Székelyföld autonómiája, a magyar nyelv hivatalos nyelvvé való kinyilvánítása, valamint a székelység szimbólumainak szabad használata kell legyen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!