2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Százezren demonstráltak a független igazságszolgáltatásért

Hír TV

2018. január 21., vasárnap 23:17, frissítve: hétfő 08:50

Százezren tüntettek Románia-szerte a szakadó hóban a kormány reformjai ellen, amik a tiltakozók szerint a korrupt politikusokat védik és a független igazságszolgáltatást veszélyeztetik. A román sajtó egy része szerint a tüntetőket Soros György pénzeli.

A szakadó hóval és a rendőrökkel is meg kellett küzdeniük a bukaresti tüntetőknek, mire elfoglalták az Egyetem teret, az 1989–90-es rendszerváltás emblematikus helyszínét. Az ötvenezres tömeg a korrupció ellen és a független igazságszolgáltatás védelmében tüntetett a román fővárosban.

Korrekt politikusokat és igazságot akarunk itt Romániában – mondta egy tüntető.

A tüntetők által vörös pestisnek minősített Szociáldemokrata Párt tavaly februárban sürgősségi rendelettel enyhítette volna a korrupciós bűncselekmények büntetését és bizonyos értékhatár alatt futni hagyta volna az elkövetőket. Az akkori tiltakozáshullám láttán a román kormány visszakozott, de a tervről nem tett le, és azt most a parlamenten verné át az igazságügyi reformnak nevezett intézkedésekkel együtt, amellyel a függetlenségüket védelmező bírákat reguláznák meg.

Egyes román sajtóorgánumok azt sugalmazzák, hogy a kormányellenes tüntetőket Soros György fizeti, amin a demonstrálók mosolyognak.

Nagyon jól megfizettek, hogy idejöjjek, mégpedig a hét és fél éves fiam. Ezért vagyok itt, és jövök legközelebb is – mondta egy másik tüntető, Mihai.

Más romániai városokban is több tízezren tüntettek. Az igazságszolgáltatás megrendszabályozása ellen az Egyesült Államok és az Európai Bizottság is tiltakozott már.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!