2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Százezrek menekültek el Mianmarból

2017. szeptember 13., szerda 20:42, frissítve: csütörtök 17:37

A dél-ázsiai Mianmarból már 370 ezer rohingja menekült el kevesebb mint három hét alatt. A muszlim kisebbség azután indult el tömegesen a buddhista országból, hogy a kormányzati hadsereg katonái több falvat felgyújtottak. A kormány tagadja a vádat, szerintük a rohingják gyújtogattak. A muszlim kisebbséget egyébként a szomszédos Bangladesben se látják szívesen, a helyi kormány azt tervezi, hogy a menekülteket egy lakatlan szigetre telepíti, ezt többek között az ENSZ is ellenzi. A helyzettel foglalkozik ma a Biztonsági Tanács.

A mianmari muszlim kisebbség 370 ezer tagja hagyta el három hét alatt az ázsiai országot a népirtás elől menekülve. A mianmari hadsereg azért kezdett a tisztogató hadműveletbe, mert szerintük rohingja muszlim szélsőségesek rendőrőrsök és laktanyák ellen hajtottak végre összehangolt támadásokat.

Viszont a műholdfelvételek a szemtanúk beszámolóját bizonyítják: a biztonsági erők és a helyi milíciák rohingja falvakat égetnek fel és módszeresen gyilkolják a civileket.

„Mianmarban sok rokonomat megölték, három fiammal jöttem ide. A falunkban nagyon sokakat lemészároltak. A falu harmadát, megölték őket, és bedobták őket a folyóba” – mondta az egyik rohingja menekült.

A rohingják a világ egyik legüldözöttebb kisebbsége, Mianmarban illegális bevándorlóként kezelik őket.

Hétfőn az ENSZ emberi jogi főbiztosa a népirtás iskolapéldájának nevezte a Mianmarban történteket. A menekülttáborokban nincs ennivaló, ivóvíz sem.

„Amióta a családommal idejöttem, a rokonaink adtak nekünk ennivalót a kutupalongi menekülttáborban. De ma már azt mondják, nem tudnak többet segíteni. Nagyon aggódom, nem tudom, hogyan éljük ezt túl” – mondta egy másik rohingja menekült, Mamuda Khatu.

Rajtuk próbál segíteni ázsiai legnépesebb muszlim országa, Indonézia.

„Ma reggel humanitárius segélyt küldünk négy repülővel, amely rizsből, gyorsételből, víztartályokból, sátrakból, ruhákból és takarókból áll, erre van szükségük az ott lévőknek” – mondta az indonéz elnök, Joko Widodo, aki megköszönte a mianmari és a bangladesi kormánynak, hogy lehetővé tette a segély célba juttatását.

A mianmari kormányt azonban egyre hevesebb bírálatok érik, elsősorban az ország Nobel-békedíjas vezetőjét, Ang Szán Szu Csít, hogy nem lépett fel a muszlim kisebbség védelmében és az erőszak leállításáért. A politikus, aki több évtizedes házi őrizet után állami tanácsadóként gyakorlatilag a miniszterelnöki posztot viseli, az országban kialakult helyzetre hivatkozva lemondta részvételét az ENSZ jövő héten kezdődő közgyűlésén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!