2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Százezrek maradhatnak éhen, ha folytatódik

2016. február 10., szerda 13:02

Százezrek maradhatnak éhen a menekülttáborokban, ha folytatódik a szíriai háború, ettől tart az ENSZ. Az idén már tízszer annyi menekült érkezett Európába, mint tavaly ilyenkor.

A szír–török határ mentén lévő menekülttáborban a török segélyszervezet tagjai újabb sátrakat emelnek a harcok elől menekülő családoknak. „Az orosz gépek támadnak bennünket. Még az otthonunkban sem tudunk aludni. Azután máshová menekültünk. Aleppóba, majd Kafar Hamrába mentünk, és végül idejöttünk a határhoz. Betegeink, gyerekeink, kisgyermekeink vannak” – mondta egy szír nő.

Az ENSZ attól tart, hogy rövidesen több százezren nem jutnak majd élelemhez, ha a kormánycsapatok körbezárják a felkelők által uralt városrészeket. Törökországban továbbra is két és fél millió szír él menekülttáborokban. „A létesítményeket továbbra is hatalmas tömegek hagyják el, és vágnak neki az Európába vezető tengeri útnak. A török parti őrségnek több száz migránst kell kimentenie a tengerből. Valamennyien a görög szigetekre akarnak eljutni, hogy onnan továbbutazzanak a kontinensen” – fogalmazott egy menekült.

Közben a menekültválságról tanácskozott Belgrádban a szerb kormányfő az osztrák külügyminiszterrel. Sebastian Kurz az áradat csökkentése érdekében folyamatos párbeszédet ígért a válságban érintett országokkal. „Tavaly 90 ezer embert fogadtunk be, ez nagyon nagy szám. 2016-ban ennyit biztosan nem fogadhatunk be. Ezért döntött úgy a kormányunk, hogy 37 500-ban húzza meg a felső határt. Ennél többet nem fogadunk be. Természetesen ennek következménye lesz a nyugat-balkáni útvonalon lévő országokra. Tájékoztattam Boszniát és a szerb kormányt, hogy a helyzet változhat, de azt is elmondtam, hogy készek vagyunk támogatni Macedóniát és a térség más államait, amint csökken a menekültáradat” – nyilatkozta az osztrák külügyminiszter.

A szerb kormányfő megismételte, hogy nem emel kerítést a határain, de közös európai megoldás híján nem engedi, hogy a migránsok miatt a szerb gazdaságot kár érje. „Bárcsak átfogó európai megoldást látnánk, de attól tartok, ezt nagyon nehéz lesz meghozni a közeljövőben. Úgy fogunk válaszolni, ahogy kell. Hogy megvédjük az európai értékeket, nem építünk falakat, de megvédjük a nemzeti értékeinket” – szögezte le Aleksandar Vucic.

Szerbián tavaly több mint félmillióan haladtak át, de az új év első hat hetében már 76 ezren. Ez napi átlagban 2000, az egy évvel ezelőtti időszak tízszerese.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!