2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Százezrek az utcán Erdogan tisztogatásai miatt

,

2017. július 10., hétfő 07:59, frissítve: hétfő 08:46

Több százezres tüntetést tartott a török ellenzék Isztambulban a politikai tisztogatások elleni tiltakozásként. A legnagyobb ellenzéki párt egyik tagját a közelmúltban bebörtönözték, amiért dokumentumokat hozott nyilvánosságra a török kormány és a szíriai dzsihadisták kapcsolatáról. Erdogan elnök – a tavalyi puccskísérletet megtorolva – tízezrekkel számolt le, a mostani demonstráció résztvevőit pedig a terrorizmus támogatóinak nevezte.

A tavalyi puccs évfordulójának a hetére időzítette a török ellenzék a diktatúraellenes tüntetést. Az aktivisták két hét alatt Ankarából gyalogoltak át Isztambulba, a transzparenseikkel a tömeges elbocsátások ellen tiltakoztak.

„A kormány előnyt próbált kovácsolni a puccskísérletből, és ők maguk indítottak puccsot az ország ellen azzal, hogy rendkívüli állapotot hirdettek és tisztogatásokba kezdtek. A törvényhozói és végrehajtói hatalom azóta egy emberhez, az elnökhöz került, aki autoriter módon irányítja az országot” – panaszkodott az ellenzék vezetője, Kemal Kilicdaroglu.

Törökországban tavaly július 15-én volt katonai puccs, melyet a hadsereg néhány középvezetője szervezett, de fél nap alatt elbukott a kísérlet. A szervezésért a kormány az Amerikában élő hitszónokot, Fethullah Gülent tartja felelősnek. Olyan bizonyítékot azonban eddig nem tudtak bemutatni, amely alapján az Egyesült Államok kiadhatta volna az Erdogan korábbi szövetségesének számító férfit. Törökországban tavaly óta százhúszezer közalkalmazottat, tanárt, rendőrt, katonát, bírót rúgtak ki a politikai nézetei miatt. Negyvenezer ember ellen bírósági eljárás is indult. A kormány minden ellenzékire azt mondja, hogy a terrorizmust támogatja. Legutóbb az Amnesty International vezetőjét vették őrizetbe hasonló vádakkal. A jogsértések ellenére az amerikai külügyminiszter személyesen méltatta az Erdogan-rezsimet egy isztambuli konferencián.

„El kell ismernünk a török nép bátorságát és kitartását a 2016. július 15-i eseményeket követően. Éltek a jogukkal és megvédték a prosperáló Törökországot a hatalomátvételtől, még áldozatok árán is. Bátor férfiak és nők voltak, akik szembeszálltak a puccsal – ismételte az Erdogan-féle verziót az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson.

Törökország a NATO tagja, tehát amerikai szövetséges. A katonai együttműködésük elengedhetetlenül fontos a szíriai polgárháború befejezésében, és valószínűleg az arab világ illetve Katar szembenállásában is ők fognak tudni közvetíteni. Az amerikai kormányzat ezért nem szól bele semmilyen szinten a török belpolitikába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!