2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Százak tüntettek Trump beiktatása ellen

2017. január 16., hétfő 07:47, frissítve: hétfő 10:27

Beiktatása után felülvizsgálja a NATO működését az amerikai elnök. Donald Trump erről abban az interjúban beszélt, amit a brit Timesnak és a német Bildnek adott. Trump szerint elfogadhatatlan, hogy a tagországok túl keveset fizetnek a közös költségvetésbe. Azt viszont nagyszerűnek nevezte, hogy a britek kiléptek az EU-ból. Donald Trumpot pénteken iktatják be a hivatalába, emiatt több amerikai városban tüntetések voltak.

Donald Trump január 20-án költözhet be a Fehér Házba. A korábbi elnöki ünnepségekkel ellentétben idén nem lesznek híres színész és zenész fellépők: Trump megosztó személyisége miatt a világsztárok lemondták a részvételt.

Néhány utcával arrébb tüntetés is volt Trump ellen. Demokrata szavazók vonultak utcára, mert szerintük Trump a fasizmust hirdeti. „Azt a több millió embert akarjuk megszólítani, akik ugyanúgy éreznek, mint mi, és dühösek, hogy egy ilyen ember, mint Trump lehet az elnök. Az igazi hatalom ezután is az embereknél marad, és a magunk módján tudunk reagálni mindenre, amit Trump tesz ezután” – mondta Karl Dix, a tüntetés szervezője.

Trump a beiktatása előtt értelemszerűen nem hozhat még politikai döntést. A republikánus szenátorok viszont a múlt héten elkezdték előkészíteni a terepet Trump egyik legfontosabb kampányígéretének: az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási program visszavonásának. A program körülbelül 20 millió szegény amerikainak ad biztosítást, cserébe viszont mindenki más díjai magasabbak lettek. Trump ezt visszavonná, és emiatt is tüntetések voltak több városban.

A megválasztott elnök a hétvégén a Timesnak adott interjúban arról is beszélt, hogy a NATO működését is felül akarja vizsgálni. „Régóta azt mondom, hogy a NATO-nak komoly problémái vannak. Eljárt az idő felette. Túl régen tervezték ahhoz, hogy működőképes legyen, ráadásul a tagországok se fizetnek annyit a közös kasszába, mint kellene nekik” – mondta Trump.

A megválasztott elnök egyébként nagyszerű döntésnek nevezte, hogy a britek kiléptek az EU-ból, Angela Merkelről pedig azt mondta, hogy jó vezetőnek tartja, de szerinte nem kellett volna beengednie a menekülteket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!