2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Százak tiltakoztak Brüsszelben Trumpék ellen

2017. február 20., hétfő 14:52, frissítve: hétfő 22:04

Amerikai ultimátum a NATO-tagállamoknak. Donald Trump év végégig adott haladékot a szövetségeseknek a védelmi kiadások növelésére. Az Orbán-kormánynak a választások előtt kellene a magyar adófizetők zsebébe nyúlnia.

Az amerikai alelnököt dühös tüntetők fogadták Brüsszelben, a demonstrálóknak nem tetszik, ahogy Mike Pence főnöke, Donald Trump bánik például a muszlimokkal. A tárgyalótermekben sokkal békülékenyebb volt a hangulat. Az amerikai alelnök együttműködést ígért Európának, amit örömmel vett az Európai Tanács lengyel elnöke.

„Mi, mint a múltban mindig, számítunk az Egyesült Államok őszinte és egyértelmű, hadd ismételjem meg, egyértelmű támogatására az egyesült Európa eszméjének megvalósításában. A világ határozottan rosszabb lenne, ha Európa nem lenne egységes. Az amerikaiak tudják a legjobban, hogy az egység milyen nagy érték, és hogy a megosztottság a bukás előzménye. Mindannyiunk érdeke, hogy megakadályozzuk a Nyugat szétesését” – mondta Donald Tusk.

Az amerikai alelnök ellátogatott a NATO európai főhadiszállására. Mike Pence közölte, hogy Trump 2017 végéig ad haladékot a tagállamoknak a védelmi kiadások megemelésére. Az előírás a GDP 2%-a, erről még 2014 őszén, Barack Obama elnöksége idején állapodtak meg a NATO-tagállamok. A penzumot Magyarország sem teljesíti.

„Az igazság az, hogy sokan, köztük a legnagyobb szövetségeseink, nem rendelkeznek hiteles tervvel arra, hogy elérjék ezt a célt. Hadd ismételjem meg, amit Münchenben mondtam. Az Egyesült Államok elnöke és az amerikai nép elvárja a szövetséges országoktól, hogy a szavukat betartva tegyenek többet a közös védelmünk érdekében” – nyilatkozta Mike Pence.

Donald Trump még az elnökválasztási kampányban beszélt arról, hogy ha Oroszország megtámadná a balti államokat, ő akkor segítene csak Észtországnak, Lettországnak és Litvániának, ha elegendő pénzt fordítottak a hadseregükre.

A találkozók helyszínén mintegy százan tüntettek az új amerikai vezetés ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!