2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Szaúd-Arábia támogatja a brit vallási szélsőségeseket

,

2017. július 5., szerda 08:26, frissítve: szerda 11:47

Szaúd-Arábia a nagy-britanniai vallási szélsőségesek legnagyobb támogatója. Erre jutott egy civil jelentés, ami az iszlamista szervezetek pénzügyi forrásait elemezte. A szaúdi vezetés a szélsőséges vahhabita irányzatot támogatja, amit a jelentés illiberális iszlám ideológiának is nevez. Hasonló jelentés készült korábban Németországban is. Szaúd-Arábia következetesen tagad minden hasonló vádat, szerintük Katar támogatja a terroristákat, nem ők.

Az arab országok Katar-ellenes blokádja óta rendszeresek a felvonulások Dohában – helyi művészek biztosítják támogatásukról az uralkodóházat. „Azért jöttünk el, hogy megmutassuk a világnak, hogy Katar és a sejk mellett állunk. Le fogjuk küzdeni a ránk kényszerített blokádot” – mondja egy dohai lakos.

Katar ellen szaúd-arábiai vezetéssel kilenc arab ország indított blokádot. Terroristák támogatásával vádolják a dohai vezetést. Katar valóban kapcsolatot tart fenn a palesztin fegyveresekkel és az Iszlám Állam egyes csoportjaival, de a szaúdi vezetés szemében az igazi szálka Katar Irán-barát politikája. A szaúdiak 13 pontból álló követeléslistát küldtek Katarba, lényegében rendszerváltást várnak el.

„Ahogy korábban is mondtuk, illetve ahogy az amerikai külügy is fogalmazott: a követeléseknek realisztikusnak kellene lenniük. Tévék, lapok bezárását várják tőlünk, hogy szüntessük meg a sajtószabadságot. Beavatkoznának a kormányprogramba, tehát semmibe vennék az országunk függetlenségét. Ez a követeléslista egyszerűen sértő” – üzente Abdulrahman Al-Thani katari külügyminiszter.

A szaúdi szankciók kényelmetlenek, de Katart gazdaságilag nem lehet térdre kényszeríteni. Ők a világ legnagyobb cseppfolyósföldgáz-exportőrei, csak ebből havonta kétmilliárd dollár profitja van az országnak. Az ügyben most épp a német külügy próbál közvetíteni.

„Katar sose mondta, hogy bármit elismernek az ellenük felhozott vádak közül, de mindig is azt mondták, hogy hajlandóak tárgyalni. Dicséretes önmérsékletről tettek tanúbizonyságot. Ez persze nem azt jelenti, hogy a konfliktusra létezne gyors megoldás” – mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

A szaúdiaknak különösen kellemetlen, hogy épp a Katarnak adott ultimátum lejáratának a napján jött ki egy brit jelentés. Eszerint az európai és nagy-britanniai terroristákat nem Katar, hanem épphogy Szaúd-Arábia támogatja pénzzel és fegyverekkel. Szélsőséges, vahhabita irányzatú mecseteket támogatnak, ahonnan az európai iszlamisták többsége kikerül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!