2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Szándékosan titkolhatta a pilóta, hogy porzik a tank

2016. december 1., csütörtök 06:22, frissítve: vasárnap 20:06

Üzemanyaghiány miatt zuhant le a Kolumbiába tartó gép a brazil focicsapattal a fedélzetén, még kedden. A feketedoboz vizsgálata után nyilvánvalóvá vált, hogy kifogyóban volt a tank, de a pilóta ezt szándékosan eltitkolta, mert félt a felelősségre vonástól.

Zsúfolásig megtelt a brazíliai Chapecoense stadionja a repülőgép-balesetben elhunyt focisták gyászszertartására. A több tízezer drukker szurkolói dalokkal emlékezett a 19 labdarúgóra. Az utazásról edzői döntés miatt lemaradt csapattársak egymásba kapaszkodva, sírva vonultak végig a szurkolók előtt. „Sosem gondoltuk, hogy ilyen tragédia történhet, de erősnek kell lennünk és meg kell próbálnunk építkezni a tragédiából. Nem lesz könnyű, mert hatalmas fájdalom van a szívünkben” – monda egy játékos.

A Chapecoense focistáira emlékeztek a kolumbiai Atletico Nacional szurkolói is. Szerda este az ő csapatukkal játszott volna kupadöntőt a brazil csapat. Az eseményen a brazil külügyminiszter is részt vett. „A brazilok sosem fogják elfelejteni, hogy a kolumbiaiak is úgy érezték, mintha az övéikkel történt volna ez a szörnyű… ez a szörnyű katasztrófa, ami elpusztította a Chapecoense hősies csapatának álmát. Ez olyan, mint egy tragikus tündérmese” – fogalmazott José Serra külügyminiszter.

Az Atlético drukkerei a gyászszertartás során többször is percekig énekelték, hogy „Hajrá, Chape!”, ezzel is kifejezve az együttérzésüket.

A 71 halálos áldozatot követelő baleset körülményeit lassan sikerül tisztázni. A kolumbiai hatóságok szerint egyre valószínűbb, hogy üzemanyaghiány okozta a tragédiát. „Az egyik feltételezés, amit vizsgálunk, miután nem találtunk üzemanyagot a becsapódás helyszínén, hogy a motorok üzemanyaghiány miatt álltak le. A gépen volt tartalék generátor, de üzemanyag nélkül az sem működik” – közölte Freddy Bonilla, a polgári repülésbiztonságért felelős államtitkár.

Egy hangfelvétel szerint a pilóta sokáig eltitkolta, hogy kifogyott az üzemanyag, mert tartott a felelősségre vonástól. Előbb elsőbbségi leszállási lehetőséget kért a kolumbiai légi irányítástól, és csak percekkel később jelezte, hogy üres a tank. Ha azonnal közölte volna, hogy mi a helyzet, rögtön felszabadítottak volna a gépnek egy légi folyosót a legközelebbi reptérhez, és talán el lehetett volna kerülni a tragédiát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!