2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Börtön vagy halál? Létezik egy harmadik út is

2016. október 1., szombat 16:09, frissítve: szombat 17:55

Az Iszlám Államot megjárt koszovóiak egy civil szervezet segítségével próbálják rávenni a fiatalokat, ne csatlakozzanak a terrorszervezethez. A muszlim többségű országban 15 évet is kaphat az, aki külföldön harcolna.

A muszlim többségű balkáni államban az utóbbi 2 évben a hatóságok 120 embert vettek őrizetbe, mert kapcsolatban álltak az Iszlám Állammal. Eddig 300 koszovói jutott el a Közel-Keletre, hogy Irakban és Szíriában csatlakozzon a terrorszervezethez. Aki visszatérne, arra 15 éves börtön is várhat.

„Az egykori iszlamista harcosok büntetését elszigeteléssé kell változtatni, mert a börtönben csak tovább radikalizálódhatnak” – véli egy biztonsági szakértő.

Egy férfi az esetleges büntetés ellenére is szakított az Iszlám Állammal, karitatív szervezetet alapított, amelynek célja, hogy megállítsák a fiatalok radikalizálódását, és ne válasszák azt az utat, amit ő három éve. „Ottani jelenlétünk több rosszat okoz, mint jót. Nincs szükségük külföldi katonákra, csak ártunk ezeknek az embereknek” – nyilatkozta Liridon Kabashi, az Intézet a Biztonságért, Integrációért és a Radikalizálódás Ellen társalapítója.

A csoport másik, 29 éves alapítója úgy tudta, hogy az Iszlám Állammal szemben álló csoport képezi ki a harcra, de amikor kiderült számára, hogy a terrorszervezet oldalán kellett volna fegyvert fognia, inkább úgy döntött, hazajön. „Azoknak, akik ott vannak Szíriában és Irakban, nem ajánlhatunk fel csak két megoldást: menjenek börtönbe, vagy haljanak meg, mert azok, akik harcolnak, azt mondják, jobb meghalni, mint börtönbe menni. Ezeknek az embereknek akarunk adni azzal, hogy elmondjuk nekik, létezik egy harmadik megoldás: reintegráció és a visszailleszkedés” – emelte ki Albert Berisha.

Júliusban öt férfit ítéltek börtönbüntetésre, mert nyilvánosan akartak hűségesküt tenni az Iszlám Államnak. Elfogásukkor fegyvereket, álarcot és a terrorszervezet zászlaját is megtalálták náluk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!