2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Szaharov-díjra jelölték Edward Snowdent

Szaharov-díjra jelölték az Európai Parlamentben Edward Snowdent, az amerikai megfigyelési botrány kirobbantóját. A kiszivárogtató ügyvédje a Russia Today televíziós csatornának a napokban úgy nyilatkozott: védence jelenleg egy titkos helyen él Oroszországban. Snowden még számos titkos információ birtokában van, amelyeket nyilvánosságra akar hozni.

„Edward Snowden amerikai IT-szakértő, a CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség korábbi alkalmazottja, aki titkos információkat hozott nyilvánosságra tömeges megfigyelést lehetővé tevő programokról” – olvasta fel egy európai parlamenti képviselő. Az amerikai megfigyelési botrány kirobbantóját ugyanis Szaharov-díjra terjesztették. Az elismerést minden évben annak ítélik oda, aki akár életének kockáztatásával is kiáll az emberi jogok és a szabadságjogok mellett. Az informatikust az Egyesült Európai Baloldal–Északi Zöld Baloldal, valamint a Zöldek–Európai Szabad Szövetség frakciói választották a díjra esélyes hét jelölt közé.

„Most, hogy a díj megalapításának huszonötödik évfordulóját ünnepeljük, tegyük fel a kérdést: ki más testesíthetné meg jobban az Andrej Szaharov által képviselt értékeket és bátorságot, mint az amerikai kiszivárogtató? Egy olyan emberről van szó, aki a lelkiismeretére hallgatott, amikor szembeszállt az állami elnyomással és kirekesztéssel, és az életét is kockára tette annak érdekében, hogy tevékenységével minél több ember érdekét szolgálja” – mondta a Jose Bove, a Zöldek–Európai Szabad Szövetség képviselője.

Míg Snowdent Európában emberi jogi díjra jelölik, addig az Egyesült Államokban kémkedés vádjával körözik. Washington többször követelte a férfi kiadatását az orosz kormánytól, amely ennek ellenére menedékjogot adott neki.

Snowden jelenleg egy titkos helyen él Oroszországban, testi épségére biztonsági emberek vigyáznak. Ügyvédje szerint pihen, és teljes inkognitóban utazgat az országban. A kiszivárogtató még számos titkos információ birtokában van, amelyeket még nyilvánosságra akar hozni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!