2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Szabotázs állhat a robbanás mögött

Szabotázs állhat az ukrán fegyverraktár-robbanása mögött. 12 ezer embert költöztettek ki a környékről biztonsági okokból. Az államfő a támadás kivizsgálását rendelte el.

  • Szabotázs állhat a robbanás mögött

Sorozatos robbanásra ébredtek az észak-kelet ukrajnai település lakói. Az ukrán hadsereg fegyverraktárát támadták meg ismeretlenek.

„Hajnali három körül ébredtem valami morajlásra. Háromszor dörgött, felkeltem, a családomhoz rohantam és felébresztettem őket. Lemenekültünk a pincébe, magunkkal vittük a papírjainkat, a takarókat és a párnákat és a pincében maradtunk. Egy idő után kinéztünk, történt-e valami, de nem változott semmi” – számolt be egy helyi lakos.

A hatóságok a fegyverraktár 30 kilométeres sugarában leállították a közúti, légi és vasúti forgalmat. A katasztrófavédelem szerint akadozik a környék gáz- és villanyszolgáltatása is. Bár a robbanásokban senki nem vesztette életét, több mint 10 ezer embert telepítettek ki az otthonából.

„Azt hittük villámcsapás volt. Azután kinyitottam az ablakot, láttam, hogy a szomszédok rohannak ki a házból, ahol lakunk. Kérdeztem Nataliát, hogy még mindig a lakásban vagy? Fogd az unokákat és fuss, mert ez robbanás volt. Összeszedtük a szükséges dolgokat és mentünk” – mesélte egy nő.

Az ukrán állambiztonsági szolgálat megállapítása szerint a három különböző ponton történt detonáció szabotázsra utal. Petro Porosenko államfő a támadás kivizsgálását rendelte el.

„Több elképzelés is létezik a történtekkel kapcsolatban. Az ukrán biztonsági szolgálatok megvizsgálják valamennyit, közte a szabotázs lehetőségét. Kihallgattuk az őröket, akik megerősítették, hogy a raktárban négy különböző helyen történt robbantás” – mondta az Ukrán Védelmi Minisztérium szóvivője.

Nem ez az első ilyen létesítmény, amely a tűz martalékává vált Ukrajnában, a haderőt gyengítve. Tavaly a kijevi parlament vizsgálóbizottságot is felállított a fegyverraktárak állapotának kivizsgálására. A mostani támadásban megsemmisült létesítmény vezetőit is elmarasztalták a jelentésben, mert a fegyverraktár védelmét nem biztosították kellően.

„Sajnos, történt, ami történt. Nagyon szörnyű lőszerraktárakat látni sorra felrobbanni. Szerintem óriási probléma ez, amivel nagyon komolyan foglalkoznunk kell” – mondta Volodymir Groysman.

Ukrajna a Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta vív harcot a Kijev szerint Moszkvából támogatott lázadókkal, az összecsapásokban már több, mint tízezren haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!