2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

Ferenc pápa: Nincs hely ellentétnek, mikor újra üldözik a keresztényeket

,

2016. október 31., hétfő 17:20, frissítve: hétfő 19:04

A keresztények összetartozását hirdeti a pápa svédországi útjával. A katolikus egyházfő a Lutheránus Világszövetséggel közösen nyitotta meg a reformáció emlékévét. A pápa szerint nincs helye felekezeti ellentéteknek egy olyan időszakban, amikor újra üldözik a keresztényeket.

Az ökumenikus istentiszteletet, amelyen a katolikus egyházfő is beszédet mondott, Svédország déli részén, Lund városának templomában rendezték. 1947-ben ebben a templomban alakult meg a Lutheránus Világszövetség, amely az evangélikusokat fogja össze. Ferenc pápa szerint a reformátor Luther Márton őszintesége példaértékű a római katolikusok számára is.

„A reformáció közelebb hozta a néphez Istent, ami manapság szintén az egyház célja kellene, hogy legyen” – fogalmazott a pápa.

„A lutheránusok és katolikusok évszázadokig csak a közöttük lévő különbségekre összepontosítottak.” Erről már a svéd evangélikus egyház vezetője beszélt. Hozzátette, hogy szerinte a különböző keresztény felekezeteknek kötelességük együttműködni a szegénység felszámolásában és a rászorulók megsegítésében.

Ferenc pápa kedden Malmöbe utazik, ahol a helyi futballstadionban 15 ezer ember előtt misézik. A szertartáson felszólal majd a szétlőtt szíriai város, Aleppó püspöke is. Luther Márton, az egykori Ágoston-rendi szerzetes 1517. október 31-én tette közzé 95 tételét a katolikus egyház megreformálásáról. A lundi ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a reformáció emlékéve.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!