2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Svájci lap: Ausztria nem akar egy Trumpot

2016. december 5., hétfő 10:13, frissítve: hétfő 11:11

A populizmus vereségéről és visszaszorulásáról írnak a nyugati lapok az osztrák elnökválasztás eredményére reagálva. Van, aki szerint a Trump-taktika vallott kudarcot, más pedig azt fejtegeti, hogy az Európa-párti osztrák elit okozta a szélsőjobbos Nobert Hofer vesztét.

Ausztria nem akar egy Trumpot – így összegezte az osztrák elnökválasztás tanulságait a svájci Tages-Anzeiger. A lap szerint az osztrákok nem Alexander Van der Bellenre, hanem Norbert Hofer ellen szavaztak, mert féltek a megjósolhatatlan következményektől; attól, hogy a szélsőjobboldali jelölt milyen irányba vezetné az országot. A szerző úgy véli, a választóknak már túl sok volt a Donald Trump-féle jobbos fordulat és az azzal járó gusztustalan kampányfogások – erre példaként azt hozza fel, hogy Hofer nemrég ellenfele borotválkozási szokásain élcelődött.

EU-párti utat választott Ausztria, ezzel visszavetette az európai populizmust – írja a Bloomberg. A cikkből kiderül, hogy Hofer vereségét több uniós vezető is a nacionalizmusra mért csapásként értékelte; a német alkancellár például a józan ész győzelmét emlegette a szélsőjobbos populizmus felett, a Merkel-féle CDU elnökhelyettese pedig a gyűlölet és a hazugságok vereségéről beszélt. Maga Van der Bellen azt mondta: győzelme azt jelzi, hogy Európa-párti programmal is lehet választást nyerni, és Ausztria ezzel a remény és a pozitív változás jelét küldte a kontinensnek.

Az Economist is arról ír, hogy a populizmus akadályba ütközött Ausztriában, Hofer vereségét pedig meglepőnek nevezi. A lap beszámolója szerint az osztrák politikai, üzleti és kulturális elit és a sajtó nagy része is azért kampányolt, hogy elkerüljék azt szégyent, hogy megválasszák Európa első szélsőjobboldali államfőjét a második világháború óta. A cikk arra is kitér, hogy Hofer éppen ezeket a szereplőket vádolja kudarcáért – a szerző szerint a szélsőjobbos jelölt jól látja a helyzetet. A lap arra is emlékeztet, hogy Ausztriában 2018-ban parlamenti választásokat rendeznek, amelyen a mostani eredményektől függetlenül a szélsőjobbnak vannak a legjobb esélyei.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!