2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Strasbourg előtt a devizahiteles csomag

2015. november 19., csütörtök 09:20, frissítve: csütörtök 11:33

Strasbourg előtt a devizahiteles csomag. A Figyelő úgy tudja: mintegy 60 devizahiteles fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert szerintük az állam törvénnyel avatkozott be a magánjogi szerződésekbe.

Tavaly mintegy 12 ezer bírósági pert függesztettek fel a devizahiteles elszámolás részeként. A csoport álláspontja szerint a hatalmi ágak szétválasztásának elvét sérti a vonatkozó törvénycsomag, ugyanis egy jogállamban a parlament hatáskörei korlátozottak, nincs joga magánjogi jogokat és kötelezettségeket előírni. Jogi képviselőjük azt várja, hogy a trafiktörvényhez hasonlóan a devizahiteles mentőcsomag is elbukik Strasbourgban.

Közben a Világgazdaság azt írja,  jelentősen nőhet a lakossági jelzáloglevelek állománya, miután a frissen piacra lépő jelzálogbankok feltehetőleg kisbefektetőknek szánt sorozatokat is kibocsátanak majd rövid futamidővel. A lap megjegyzi: a bővülés jót tenne a piacnak, hiszen szeptember végén a jegybank adatai szerint alig több mint 15 milliárd forintot tett ki a háztartások jelzáloglevél-állománya, ami 45 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!