2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Startol Macron három hónapos nemzeti vitája

A francia elnök egy észak-franciaországi kis településen találkozik a polgármesterekkel, hogy megvitassák a konzultáció menetét. A kezdeményezés a hónapok óta tartó sárga mellényes tüntetéseket hívatott lecsendesíteni azáltal, hogy lehetőséget ad az állampolgároknak véleményük kifejezésére.

  • Startol Macron három hónapos nemzeti vitája

A francia elnök mintegy hatszáz polgármestert hívott a normandiai községbe, hogy megnyissa a három hónapos nemzeti vitát. Macron azért kezdeményezte a konzultációt, hogy a több hónapja tüntető sárga mellényeseket lecsillapítsa. A következő hónapokban az állampolgárok különböző online felületeken és önkormányzati fórumokon fejezhetik ki véleményüket három fő témában: az adók, a környezetbarát energia, valamint az intézményi reform és állampolgárság kérdéseiben.

Az egyik szakszervezeti vezető pozitívan nyilatkozott a vita kezdeményezéséről. „Úgy gondolom, hogy a levélből és a vita kezdeményezéséből is az látszik, annak a felismerése, hogy meg kell hallgatni a polgárokat. Meggyőződésem, hogy egyre többen szeretnének részt venni azokban a döntésekben, amik hatással vannak az emberekre. És láthatunk egyfajta politikai kimerültséget is. Szóval bizonyos értelemben életet kell lehelnünk újra a demokráciába, hogy az ismét visszanyerje a lendületét” – nyilatkozta Laurent Berger, a CFDT szakszervezet főtitkára.

A francia elnök vasárnap közzétett levelében azt ígérte, hallgatni fog az emberek javaslataira, bár hozzátette, nem fog mindenben egyetérteni velük, a már bevezetett intézkedéseken, mint a vagyonadó eltörlése például nem kíván változtatni.

A kezdeményezés ugyanakkor sokak szerint nem hoz lényeges változást a kormány gazdaságliberalizációs politikájában. Mintegy 5000 önkormányzatban nem várták meg a vita kezdetét és saját akciójukban a helyiek panaszait gyűjtik össze. Ezek között elsősorban a magas üzemanyagárak, az alacsony életszínvonal és a társadalmi igazságtalanság állnak.

Sokan ugyanakkor pozitív gesztusnak tartják a nemzeti vitát valamint a távoli községbe tett elnöki látogatást, és kíváncsian várják Macron érkezését. „A község lakosai izgatottak, amiért rájuk esett a választása az elnöknek, hiszen a 3000 lelket számláló helységen még soha nem volt fontosabb látogatás. Szóval kíváncsiak, amivel kis szorongás is vegyül, hiszen szombaton megint összecsaptak a tüntetők a rendőrséggel, úgyhogy kicsit tartanak ettől is. Máskülönben a lakosság támogatja a kezdeményezést” – közölte Vincent Martin, Grand Bourgtheroulde polgármestere.

A látogatás idejére néhány bolt elreteszelte kirakatát, a városháza dolgozói pedig eltávolították az utcákról azokat a tárgyakat, amelyekkel egy esetleges demonstráció esetén kárt lehetne okozni. A sárga mellényesek egyes csoportjai ugyanis a látogatás idejére tüntetést szerveztek a helyszínre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!