2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Sorsdöntő választás jön Katalóniában

2015. szeptember 26., szombat 12:41, frissítve: szombat 15:26

Az egyházat is megosztja a katalán függetlenségi vita, több egyházi méltóság a tartomány elszakadása, míg mások az egység megtartása mellett érvelnek. Katalóniában vasárnap tartanak parlamenti választásokat. A függetlenségért küzdő párttömörülés korábban bejelentette: ha nyernek, egyoldalúan megindítják az elszakadási folyamatot Spanyolországtól. Ezt azonban a spanyol kormány törvénytelennek tartja.

Sorsdöntő választásra készülnek a katalánok: formálisan ugyan csak a parlament összetételéről szavaznak, az igazi tét azonban mégis a függetlenség, a katalán kormánypárt által létrehozott tömörülés ugyanis már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy ha megnyerik a választásokat, akkor egyoldalúan megindítják az elszakadási folyamatot. „Ismét szavazunk, ezúttal az urnák elhozzák a gazdasági növekedést, a szociális igazságosságot, a szolidaritást, és lehetőséget nyitnak mindenki számára. Elhozzák a reményt, elhozzák a közös gondolkodást, a méltóságot, és elhozzák a szabadságot! Éljen Katalónia!” – mondta Artur Mas katalán elnök.

A spanyol kormány által törvénytelennek nyilvánított tavaly novemberi népszavazáson a résztvevők nyolcvan százaléka ugyan a függetlenségre szavazott, a részvételi arány alig haladta meg a negyven százalékot. Az előrejelzések szerint ezúttal sokkal többen mennek majd el szavazni. „Alapjában véve azért vagyok itt, mert fiatalon is harcoltam ezért az ügyért, akárcsak a szüleim, akárcsak a nagyszüleim. Számomra igazi boldogság az, hogy látom az álmom beteljesülését” – mondta egy barcelonai lakos.

A madridi kormány szerint az egyoldalú elszakadás továbbra is törvénybe ütközik, ezért a parlamenti választásokon a katalánok kizárólag a parlament összetételéről dönthetnek. A spanyol miniszterelnök a kiválás ellenzőit arra szólította fel, hogy menjenek el szavazni. „Arra kérlek benneteket, hogy szavazattok, mert egyesek azt hiszik, hogy ők az egyedüli katalánok, és ők maguk dönthetnek Spanyolország jövőjéről. Mondjátok meg nekik, hogy ők nem azonosak Katalóniával, mert mi mindannyian közösen alkotjuk Katalóniát, mindannyian egyenlőek vagyunk” – mondta Mariano Rajoy.

A közvélemény-kutatások szerint a többség nem támogatja a kiválást Spanyolországból. Ráadásul a katolikus egyházat is megosztotta a függetlenségi vita: így a hét végén csak a templomok egy részében harangoznak a függetlenségéért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!