2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Sorra vásárolják fel a földeket az öböl menti országok befektetői

2016. december 8., csütörtök 23:48, frissítve: péntek 09:39

Termőföldet és élelmiszeripari cégeket vásárolnak fel az öböl menti országok befektetői Szerbiában és Boszniában. Az úgynevezett halal, azaz az iszlám törvények szerint előállított termékek piaca dinamikusan nő: világszinten már meghaladja az ezermilliárd dollárt.

A bosnyák bankok, élelmiszeripari vállalatok és hotelek is elkezdtek átállni az úgynevezett halalrendszerre, vagyis az iszlám szerint is megengedett termékek és szolgáltatások rendszerére.

Szakértők szerint ez egy gyorsan növekvő piac, amely nemcsak azért produkál pozitív adatokat, mert Bosznia lakosságának jó része mohamedán vallású, hanem azért is, mert sok az öböl menti országból érkező turista, és nő a kereskedelmi forgalom az arab világgal. Bosznia muzulmán lakossága történelmileg a liberális vonalat képviseli, ám a délszláv háború során érkező és letelepedő arab katonák, valamint a folyamatos szaúdi tőkebeáramlás miatt az iszlám egy másik oldala is megjelent a volt jugoszláv tagállamban.

„Olyan helyzetben vagyunk, hogy a teljes lakosság 27-28 százaléka halalfogyasztó, és a világ élelmiszergyártásának csak a 17-18 százaléka rendelkezik halalminősítéssel” – mondta Amir Sakic, a Halalminőség-igazoló Ügynökség igazgatója.

A halaltanúsítvány azoknak a termékeknek jár, amelyeket az iszlám törvények, vagyis a saría szerint készítettek. Nem tartalmazhatnak disznót, alkoholt és vért, és olyan körülmények között készülnek, amelyek a szennyezés lehetőségét is kizárják.

„Azt tanúsítja, hogy nemcsak disznószármazékok nincsenek a termékben, hanem minden nyers összetevő rovarirtótól, nehézfémtől, GMO-tól, antibiotikumtól és más olyan anyagtól mentes, amelynek negatív hatása lehet az egészségünkre” – mutatott rá Vasvija Poljo, a Klas minőségi vezetője.

Az öböl menti országok által tulajdonolt Bosna Bank International (BBI) az egyetlen olyan pénzintézet, amely iszlám alapokon működik, a portfóliójában több mint 300 millió dollárnyi halalprojekt szerepel.

„Ez az egyik folyosónk a növekedés felé, a nyitásunk a világ felé és persze a folyosó az iszlám világ felé” – hangoztatta Amer Bukvic, a BBI igazgatója.

Az öböl menti országok befektetői hatalmas mennyiségű termőföldet és élelmiszeripari cégeket is felvásároltak Szerbiában és Boszniában, hogy a halaltermékek alapanyagait előállítsák.

„Megnövekedett a vendégeink száma a halaltanúsítvány miatt, és tudom, hogy más hotelek is megpróbálnak ilyet kapni. Boszniában óriási lehetőség van a turizmusban, és ez a tanúsítvány a további fejlődést segíti” – árulta el Saljo Mrkulic hoteltulajdonos.

Az elmúlt évtizedben évente 17 százalékkal nőtt az úgynevezett halalpiac a Balkánon, világszinten pedig mára a becslések szerint több mint ezermilliárd dolláros értéket képvisel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!