2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Sorra szedi áldozatait a kemény hideg

2017. január 20., péntek 16:03, frissítve: péntek 16:03

Civileket támogat a francia kormány, hogy gondoskodjanak az utcán élőkről a hidegben. Közép- és Kelet-Európában már több halottja volt a rendkívüli hidegnek. Bulgáriában és Szerbiában a migránsok vannak a legnehezebb helyzetben.

Civil önkéntesek osztanak meleg ételt és takarókat Párizsban, ahol napközben is csak 0 fok van, éjszakánként pedig mínusz 6-7 fok. A francia fővárosban több ezren élnek az utcán, köztük sok migráns. „Nagyon hideg van az utcán. Amikor Németországban voltunk, ott nem volt ilyen gond, mert legalább fűtött sátorba vittek minket. Itt viszont lehet, hogy hónapokat kell az utcán tölteni” – mondja egy szír bevándorló.

A francia hatóságok tavaly novemberben számolták fel a párizsi utcai menekülttábort, hivatalosan viszont csak 2000 embert tudnak elszállásolni. A segélyakció alulról szerveződött: lakóközösségek, iskolai szülői közösségek összefogásából. Most már kormányzati támogatást is kapnak. „Forró teát, levest adunk nekik, jobban örülnek neki, mintha pénzt adnánk. Nekünk ez nem kerül semmibe, nekik viszont hatalmas segítséget jelent, és nagyon boldogok” – nyilatkozta egy szervező.

Az elmúlt öt év leghidegebb januárja elsősorban Közép- és Kelet-Európában és a Balkánon okoz gondokat. Lengyelországban 30-an haltak meg idén a hideg miatt, Bulgáriában és Szerbiában is több halott volt. „Nem vagyok túl jól, komoly betegségeim vannak, légzési problémáim vannak, és nehéz a mellkasom. Ugyanakkor itt legalább szabad tüzet raknunk; nem mindenhol szabad” – fogalmazott egy afgán férfi Belgrádban.

Az ENSZ szerint elsősorban azok vannak veszélyben, akik megpróbálnak útnak indulni a rendkívüli hidegben, ők ugyanis egy-két kilométer után kihűlnek, és esélyük sincs segítséget kapni. „Aggasztóak azok a jelentések, amelyek szerint az idei év első hetében öt migráns fagyott halálra, többnyire olyanok, akik megpróbáltak az egyik országból eljutni egy másikba. A legtöbb ilyen ügy Bulgáriából származik, ahol január elején több holttestet is találtak” – közölte még a múlt héten Cécile Pouilly. az ENSZ szóvivője.

Európában több mint félmillióan élnek fedél nélkül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!