2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Sokfrontos küzdelmet vívnak a portugál tűzoltók

2017. június 20., kedd 11:04, frissítve: kedd 11:04

Több mint ezer tűzoltó próbálja oltani Portugália történelmének leghalálosabb erdőtüzét. A halálos áldozatok száma 64-re emelkedett, miután a kórházban egy tűzoltó belehalt sérüléseibe. Eddig 70 embert ápolnak kórházban égési sérülésekkel, köztük 13 tűzoltót.

Francia, spanyol és portugál repülőgépekről oltják a lángokat Portugáliában. A tűz miatt emberek százait kellett kimenekíteni a környékről. Őket egy katonai táborban szállásolták el.

„Az alacsony pára, a magas hőmérséklet és a forgószél könnyen újralobbantja a tüzet, ami nagyon gyorsan terjed. A legnehezebb része a munkánknak a helyiek biztonságba helyezése, mert sokan közülük nem akarnak menni” – nyilatkozta egy önkéntes.

Az utakon kiégett autók állnak, többen a járművükben égtek benn. A településeken mindent hamu borít.

„Ez a legnagyobb tragédia az országunkban a nyolcvanas évekbeli Azori-szigeteki földrengésen kívül. Ez egyedülálló és különleges helyzet, de szeretnénk megköszönni a barátaink és az Európai Unió segítségét és szolidaritását” – közölte Marcelo Rebelo De Sousa portugál elnök.

A tűzoltók a lángok közvetlen közelében dolgoznak. A tűz azonban tovább terjed a hegyes területeken. A katasztrófavédelem vezetője szerint a tűznek több fészke is van a lakott területek környékén, ez pedig megnehezíti az oltási munkálatokat.

„Ez egy olyan tűz, amelynek sok frontja van, három különböző területen fut, olyan helyeken is, ahol magas a populáció. A hegyi régióban vagyunk, sok kis faluval, amelyek elszórtan állnak a hegyen. Ez megnehezíti a munkánkat, mert meg kell osztanunk az erőinket” – jelezte Elisio Oliveira parancsnok.

A halálos áldozatok száma keddre virradóra emelkedett, miután a kórházban egy tűzoltó belehalt sérüléseibe. A férfi megpróbált az autójukban rekedt embereken segíteni, de súlyosan megégett. A lángok megfékezésén több mint ezren dolgoznak. A rendőrség szerint az erdőtüzet egy villám okozhatta, és a viharos szél miatt terjedt el ilyen gyorsan. Ugyanakkor a helyi ügyészség a gyújtogatás kizárására büntető vizsgálatot rendelt el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!