2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Sokan felháborodtak Trump kijelentésén

2017. augusztus 18., péntek 13:13

Donald Trump megvédte a konföderációs szobrokat, amelyek sokak szerint a rabszolgatartást jelképezik, de a lebontásuk ellen szélsőjobboldali csoportok tüntettek. Az amerikai elnök erről azt követően beszélt, hogy az egyik szoborbontás elleni demonstráción Charlottesville-ben egy szélsőjobboldali férfi autójával az ellentüntetők közé hajtott, és megölt egy embert.

Helyi közösségi és vallási vezetők tüntettek a floridai Tampában a városban található konföderációs szobrok eltávolításáért.

„Nem hiszem el, hogy 45 éve még mindig ezzel kell foglalkoznom. Németországban az emberek nem emelnek szobrokat a náciknak. Nem neveznek el iskolákat Hitlerről. Azt mondom, hogy ha ezt Németországban meg tudják tenni, miért nem tehetjük meg itt ugyanezt az Egyesült Államokban, Tampában? Ez szégyen” – jelentette ki egy közösségi vezető, Cloe Coney.

A helyi egyházak közösségének vezetője Donald Trump megjegyzésére reagált.

„Volt valaha egy fekete templomban? Olvasta valaha a hillsborough-i lincselés történetét? Megértette azt a történelmet, ami egy olyan szoborhoz kötődik, amit a polgárháború után 50 évvel emeltek? Ebben semmilyen történelem nincsen. Egyszerűen annak a lehetősége, hogy a megosztottságunkat még jobban kiemeljük” – mondta Russel Meyer egyházi vezető.

Az elnök ugyanis Twitter-oldalán megvédte, sőt gyönyörűnek nevezte a konföderációs, azaz a polgárháborúban a déli államokat képviselő erőknek emléket állító köztéri szobrokat.

„Szomorú látni, hogy a mi erős országunk történelmét és kultúráját szétszakítják a csodálatos szobraink és emlékműveink eltávolításával. Nem lehet megváltoztatni a történelmet, de tanulni lehet belőle. Robert E. Lee, Stonewall Jackson – ki legyen a következő, Washington, Jefferson? Annyira nevetséges!” –fogalmazott Donald Trump.

Nem sokkal ezután a a washingtoni képviselőház demokrata elnöke ismételten arra szólított fel, hogy azonnal távolítsák el a Capitoliumon, azaz a szövetségi törvényhozás központjában lévő konföderációs emlékműveket. Az indítvány támogatói szerint ezek a rasszizmus és a rabszolgatartás jelképei, míg mások szerint az amerikai történelem részei. Néhány szobor azonban az évek során fajgyűlölő mozgalmak gyülekezési helye lett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!