2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Sok múlik a hétvégi macedón választáson

2016. december 9., péntek 20:22, frissítve: péntek 20:22

Az euroatlanti csatlakozás múlhat a vasárnapi macedóniai választáson, a pártok mégis inkább egymással foglalkoznak. A voksolást már többször elhalasztották. A politikai válság tavaly olyan szintre jutott, hogy az ország a polgárháború szélére sodródott.

Az ellenségeskedő macedón politikai pártok kampányzáró rendezvényeket tartottak a vasárnapi parlamenti választások előtt. Mindkét fél elsősorban a másikkal foglalkozott. Pedig az elemzők szerint a választások valójában az uniós és a NATO-csatlakozás lehetőségéről szólnak majd.

„Én az ellenzéket választom, a szociáldemokratákat, akiknek át kellene venniük az ország vezetését, és végre az euroatlanti integrációba vezetni minket. Nincs más választás” – közölte Zuko Rizvanski diplomata.

A jobboldali miniszterelnök Nikola Gruevski 2016 januárjában mondott le, aki tíz éven át vezette az országot. Gruevskit az ellenzéki szociáldemokrata párt korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolja, mindezek mellett pedig macedón polgárok ezreinek lehallgatásával.

„Lennie kell igazságnak, akkor az ártatlan embereket nem fogják többször meghurcolni, de azokat a bűnözőket, akik tíz évig vezették ezt az országot, el kell számoltatni egy független bíróság előtt. Nemcsak elszámoltatni kell, de vissza is kell adniuk minden pénzt. Ide fogunk helyezni egy számlálót Skopje belvárosába, hogy megmutassuk, mennyi adtak vissza az emberektől ellopott pénzekből” – mondta Zoran Zaev, a Szociáldemokrata Párt elnöke.

Gruevski azzal vádolja az ellenzéki vezért, hogy idegen hatalmak pénzelik, hogy aláássák a nemzeti érdekeket.

„Senki sem szereti a sokat hazudó embereket, akik a saját országuk érdekeit teszik kockára, akik bűnszervezetekkel állnak össze, akiket nem érdekel, hogy a polgárok mit akarnak. Macedóniával ez történt, külső erők diktáltak neki” – jelentette ki Nikola Gruevszki, a Macedón Egység Demokratikus Pártjának elnöke.

A parlamenti választásokat eredetileg áprilisban tartották volna, de kétszer is el kellett halasztani, mert az ellenzék többször is bírósághoz fordult, mivel szerintük a kormánypárt manipulálta volna a szavazást. A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint a jelenlegi kormánypártot a szavazók 23,3 százaléka, a szociáldemokratákat pedig 19,4 százaléka támogatná. A megkérdezettek egyharmada nem döntött még.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!