2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Sok halottja van a venezuelai tüntetéseknek

2017. április 25., kedd 09:29, frissítve: kedd 12:25

Venezuelában már 23 halottja van a három hete tartó felkeléseknek. A zavargások azután kezdődtek, hogy az alkotmánybíróság elvette az ellenzéki többségű országgyűlés jogköreit. Az ellenzék szerint a kormány félkatonai alakulatokat küldött a tüntetőkre, és a kormánypárti demonstrálók is rendszeresen összecsapnak az ellenzékiekkel. A demonstrálók egyébként az elnök lemondását és előre hozott választást követelnek.

Könnygáz és lángoló barikádok a venezuelai fővárosnál, az autópályán – már negyedik hete tartanak a tüntetések, a hasonló összecsapásokban már húsznál is többen haltak meg. Az ellenzéki tüntetőkkel a hatóságokon kívül a kormánypárt fegyveres hívei is rendszeresen összecsapnak.

„Addig az utcán maradunk, amíg nem írják ki az előre hozott választást, és nem eresztik szabadon a politikai foglyokat. Ez már egy diktatúra, amiben élünk, és takarodniuk kell” – mondta egy asszony, Lilian Tintori, akinek a férje ellenzéki képviselő volt, amíg letartóztatták.

Az elnök irányítása alá tartozó alkotmánybíróság egy hónapja vonta vissza a parlament törvényalkotási jogköreit. De az ellenzék nem állítja le a tüntetéseket.

„Tovább harcolunk a szabadságért, a demokráciáért Venezuelában. Jelenleg az ország vezetői a saját alkotmányukat se tartják be, csak kapaszkodnak a hatalmukba” – mondta a házelnök, Julio Borges, a tüntetők között.

Nicolas Maduro elnök az autoriter vezetők szokása szerint azzal védekezik, hogy a felkeléseket külföldi mecénások pénzelik és az ellenzéket megtévesztették. Maduro egy baseballedzés közben osztotta meg ezt a híveivel, az állami tévében.

„Tovább játszunk, és Venezuela nyerni fog. Bűnözők irányítják a támadásokat ellenünk, de mi a békében hiszünk, és győzni fogunk” – mondta az elnök.

Maduro elődje Hugo Chavez volt. Ő vezette be azt a szociális programot, ami fenntarthatatlanná vált az olajárak csökkenésekor, és emiatt a gazdaság összeomlott, az infláció 1600 százalék, a jegybank márciusban ismerte el, hogy az utolsó tízmilliárd dollárját használja el a rezsim, ez kb idénre lehet elég, utána csődbe mennek. Választás hivatalosan jövő év végén lesz, a kormány egyelőre nem hajlandó ezt előbbre hozni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!