2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Soha ennyien nem védték még a pápát

2015. november 29., vasárnap 21:26, frissítve: hétfő 10:06

A fegyverek letételére, békére és szeretetre szólított fel Ferenc pápa afrikai körútjának utolsó állomásán, a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol évek óta véres harcok folynak a keresztények és a muszlimok között. A látogatást hatalmas biztonsági előkészületek előzték meg: a katolikus egyházfőt még egyetlen útján sem védték ennyien. Összesen ötszáz rendőr, az ENSZ békefenntartó missziójának háromezer tagja, valamint francia békefenntartók őrködtek a biztonság felett.

Énekkel fogadták Ferenc pápát a Közép-afrikai Köztársaság repülőterén, és énekkel várták a főváros egyik menekülttáborában is. A katolikus egyházfő afrikai körútjának utolsó állomása volt az egykori francia gyarmat. Az országban évek óta véres harcok folynak a keresztény és a muszlim közösség között.

Ferenc pápa ezért elsősorban a megbékélés üzenetét vitte el az embereknek: „Mert mindannyian testvérek vagyunk. Nagyon szeretném, ha együtt mondanánk: mindannyian testvérek vagyunk”, fogalmazott a Szentatya. A jelenlévők pedig teljesítették is a kérését.

„Megnyugvást érzek. Köszönöm azt a szeretet, amit a pápa elhoz számunkra, és köszönöm a békét. Nagyon örülünk a látogatásának” – mondta egy menekült.

Ferenc pápa ezt követően szentmisét mutatott be a főváros székesegyházában. „Fegyverek helyett fegyverkezzetek fel tisztességgel, szeretettel és irgalommal, a béke igazi garanciáival” – hangoztatta.

Az afrikai országban a lakosság négyötöde keresztény, 15 százalék muszlim. A közöttük zajló harcoknak már több ezer ember esett áldozatul az elmúlt években.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!