2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Skócia küzd a maradásért

,

2016. június 27., hétfő 14:59, frissítve: hétfő 15:03

Uniós országokkal kezd párbeszédet az Egyesült Királysághoz tartozó Skócia annak érdekében, hogy továbbra is EU-tag maradhasson. A kormányfő megismételte: ha kiírják, akkor London nem akadályozhatja meg a skót függetlenségi népszavazást.

Az ellen tiltakoztak több százan a skót parlament előtt, hogy a brexit miatt a skótoknak is ki kell lépniük az EU-ból annak ellenére, hogy Skóciában a szavazók 62 százaléka a maradás mellett voksolt.

A skót miniszterelnök bejelentette: mindent megtesznek azért, hogy Skócia az európai közösségen belül maradhasson. Ennek egyik útja egy újabb népszavazás kiírása arról, hogy Skócia váljon ki Nagy-Britanniából. A tavalyi referendumon a skótok még elutasították ezt a lehetőséget. „A fő irányelvem, hogy meg kell védeni Skócia érdekeit. Nem a Nagy-Britanniától való függetlenedésből indulok ki, de ha ez lesz az egyetlen lehetőség az érdekvédelemre, akkor ezt a lehetőséget nyitva kell tartani” – mondta Nicola Sturgeon.

A kormányfő hozzátette: London nem akadályozhatja meg az újabb skót függetlenségi népszavazást, ha a skót parlament dönt ennek kiírásáról. „A következő lépésben párbeszédet kezdek az uniós intézményekkel és más tagállamokkal annak érdekében, hogy megtudjuk, milyen lehetőségei vannak Skóciának, és most szeretnék minden lehetőséget számba venni. Mindenki tudja, hogy támogatom a függetlenséget” – tette hozzá Nicola Sturgeon.

A brexit akár Nagy-Britannia szétesésével is járhat: az ír nacionalisták ugyanis már felvetették Írország és Észak-Írország egyesülésének lehetőségét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!