2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Skizofrén jeleket mutatott a londoni támadó

2017. március 24., péntek 17:16, frissítve: péntek 18:05

A brit rendőrség már kilenc embert vett őrizetbe a szerdai támadással összefüggésben, de még nem tudta megállapítani, hogy az elkövetőnek voltak-e társai vagy felbujtói. Az ötvenes éveiben járó férfit a 2005-ös merényletek után megfigyelték, de az elmúlt években már nem szerepelt a megfigyelési listákon. Muszlim szervezetek békedemonstrációt terveznek a támadás miatt.

A Scotland Yard épületénél koszorúzott London muszlim polgármestere. Sadiq Khan a Westminster városrészben leszúrt rendőrre emlékezett a rendőrtiszti főiskola diákjaival és muszlim hívekkel. A brit muszlimok elítélték a merényletet. A támadásért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget, de egyelőre nem tudni, hogy az elkövető kapcsolatban állt-e a szélsőségesekkel.

„Az Iszlám Állam nem az emberséges híveket képviseli. Elárulták a vallást, és félelmet keltenek, miközben a mi vallásunk egyáltalán nem erről szól. Remélem, a britek is tudják, hogy a muszlimok tisztességes emberek” – fogalmazott egy angol imám.

A brit születésű elkövető évtizedekkel ezelőtt tért át a muszlim hitre, a nevét is ekkor változtatta Adrien Russellről Khalid Masoodra. Tíz éve egy késelés miatt volt rendőrségi ügye, a terroristagyanús személyek listáján is fent volt a 2005-ös londoni metrómerénylet után, de mostanra minden listáról lekerült, nem tartották megfigyelés alatt. A támadás előtt Birminghamben bérelt autót, majd Brightonban vett ki egy szobát, ezután utazott Londonba. A szomszédai szerint néha skizofrén jeleket mutatott, teljesen kikelt magából, ha a vallásról beszélt.

„A nyomozás most elsősorban az indítékot próbálja megállapítani. Egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy további támadásokra kellene számítanunk, ettől függetlenül tudni szeretnénk, hogy mi vezetett a támadáshoz: internetes iszlamista propaganda, magánéleti dolgok, esetleg titkos kapcsolatok. Kilenc embert vettünk eddig őrizetbe, ebből egy nőt óvadék ellenében elengedtünk. Tizenhat helyszínen végeztünk házkutatást, és kétezer-hétszáz bizonyítékként felhasználható tárgyat foglaltunk le” – sorolta a nyomozás vezetője, Mark Rowley rendőrkapitány.

Londonban szigorították a nyilvános terek és a tömegközlekedés védelmét.

A sebesültek többsége turista, egy román nő, aki a Temzébe ugrott a támadó elől, még mindig válságos állapotban van.

„Egy kicsit félelmetes itt lenni, de nem adhatjuk meg magunkat a terroristáknak és a félelemnek. Az élet a boldogságról szól, és ettől nem tántoríthatnak el, szóval nem változtattunk a londoni látogatásunk menetén” – mondta egy olasz kiránduló.

Londonba a hétvégére felvonulást is szerveznek, hogy vallástól és származástól függetlenül elítéljék a terrorizmust.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!