2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Sikeres az Iszlám Állam elleni offenzíva – egyelőre

2016. október 19., szerda 17:28, frissítve: szerda 18:07

Az iraki kormányerők és a kurd csapatok jelentős sikereket értek el Moszul külvárosában az Iszlám Állam ellen indított offenzíva során. A másfél millió lakosú város felé tartó iraki és kurd erők eddig nem ütköztek komolyabb ellenállásba. A jelek szerint az Iszlám Állam fegyveresei Moszulba vonultak vissza, ahol a civilekből élőpajzsot hoztak létre a szövetséges erők támadásainak megakadályozására.

Folyamatosan dörögnek a fegyverek Moszul környékén. A kurd fegyveresek és az iraki hadsereg alakulatai dél és kelet felől közelítik meg a várost. A kurd erők állításuk szerint 20 falut foglaltak el, köztük a Moszultól keletre lévő Bartella nevű települést is.

„Október 17-én erőteljes hadműveleteket kezdtünk. Néhány óra alatt visszafoglaltuk ezt a települést, és egyelőre itt állomásozunk, amíg nem kapunk újabb parancsot, addig itt maradunk” – közölte egy kurd parancsnok.

A Bartella nevű település komoly veszteségeket szenvedett az Iszlám Állam kiűzése során. A lakosság ennek ellenére megkezdte a visszatérést a faluba. „A testvéreim, a rokonaim, és a szomszédaim mind innen származnak. Itt éltünk, de 2014-ben Erbílbe költöztünk. Két nappal ezelőtt jöttünk vissza, miután a kurd és az iraki erők visszafoglalták a települést. Arra tértünk vissza, hogy az otthonaink megrongálódtak” – mondat egy helybéli.

Az iraki erők arról számoltak be, hogy a hétfőn kezdődött offenzíva óta több települést is visszavettek, de a továbbhaladást nehezíti, hogy az Iszlám Állam aláaknázta a környéket. „Nem tapasztaltunk nagy ellenállást. Ezek megszöktek Moszul felé, de sok aknát hagytak hátra. A műszaki alakulat dolgozik a felszedésükön” – nyilatkozta egy iraki katona.

Közben az Iszlám Állam is több videót tett közzé. Állításuk szerint az egyik képsor azt bizonyítja, hogy harcosaik szétvertek egy kurd alakulatot Moszul környékén. Magában Moszulban az Iszlám Állam katonái járőröznek, és azzal fenyegetőznek, hogy megsemmisítenek minden olyan erőt, amely a városra támad.

„Az Isten győzelmet ígért, és nehézségeket ígért. Ezért türelmesek vagyunk és vidámak vagyunk” – mondja az Iszlám Állam egyik katonája, aki azt üzente az Egyesült Államoknak, hogy vereséget mérnek rám Irakban, ahogy azt az Iszlám Állam vezetője, Abu Muszab az-Zarkavi ígérte.

Nyugati hírügynökségi jelentések szerint az Iszlám Állam vezetője több ezer fegyveresével együtt Moszulban tartózkodik. Helyi lakosok arról számoltak be, hogy a terrorszervezet a civileket élőpajzsként használja fel a városban, hogy megakadályozza az amerikai légicsapásokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!