2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„A németországi törökökkel nincs probléma”

2017. július 23., vasárnap 12:02, frissítve: vasárnap 12:15

A német külügyminiszter szerint az országban élő törökök Németországhoz tartoznak. Sigmar Gabriel erről a Bild című német lapban megjelent, Frank-Walter Steinmeier államfővel közösen jegyzett cikkében írt. Németország előzőleg szankciókkal fenyegette meg Törökországot, amely német cégek elleni szankciókat helyezett kilátásba válaszul.

Folytatódik az ütésváltás Németország és Törökország között. Sigmar Gabriel külügyminiszter a minap az európai értékektől való letérés és a jogállami normák leépítése miatt három szankciót is kilátásba helyezett Ankarával szemben.

A törökországi beruházásokhoz adott német exporttámogatások és Törökország uniós felzárkóztatási támogatásának leállítása mellett a legfájdalmasabb ütés a török turizmust érné.

„A legabszurdabb dolog is megeshet: ha valaki például olyan törökországi barátokhoz, ismerősökhöz utazik, akiket a titkosszolgálat figyel, mert közel állhatnak a gülenista mozgalomhoz, a látogatóból a terrorizmust támogató személy lesz” – utalt Sigmar Gabriel arra a német emberi jogi aktivistára, akit az Amnesty International törökországi vezetőjével vettek őrizetbe.

„Németország tudja, hogy a Török Köztársaság és a török nép nem hajlik meg semmilyen fenyegetés és zsarolás előtt” – érkezett Melvüt Cavsoglu török külügyminiszter válasza. A politikus arra is célzott, hogy erős lapok vannak a kezükben: az országban két és fél millió szír menekült tartózkodik, akiket az uniós–török migrációs egyezménynek megfelelően a török hatóságok egyelőre visszatartanak. A német titkosszolgálatokat az is aggasztja, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök a Németországban élő hárommilliós török közösség tekintélyes részét képes mozgósítani.

Ezért írt cikket a Bildbe a német külügyminiszter és a szövetségi elnök. Sigmar Gabriel és Frank-Walter Steinmeier az írásban azt hangsúlyozta, az országban tartózkodó törökök Németországhoz tartoznak, a Törökország ellen meglebegtetett büntetőintézkedések így nem ellenük, hanem az ankarai vezetés ellen irányulnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!