2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Senki sem akar engedékenynek mutatkozni Nagy-Britanniával szemben

Nagy csata vár Theresa May brit miniszterelnökre a brüsszeli csúcstalálkozón, hogy elfogadtassa a brexitről szóló tervét. Az Európai Unió nem akar engedékenynek mutatkozni, és nem szeretne nyitott határt hagyni Ír- és Észak-Írország között, a zárt határ ugyanakkor belpolitikailag vállalhatatlan a brit miniszterelnöknek, akit nem csak az ellenzék, de a saját pártja is szorongat.

  • Senki sem akar engedékenynek mutatkozni Nagy-Britanniával szemben

Kritikus szakaszba lépnek ezen a héten a brexittárgyalások. A szerdán kezdődő uniós csúcstalálkozó kiemelt témája lesz a brit kilépés, ahova Theresa May brit miniszterelnök ismét úgy érkezik, hogy vagy az ő tervét fogadják el, vagy kereskedelmi megállapodás nélkül távozik a közösségből Nagy-Britannia.

„Legyen konstruktív” – ezt üzente a brit miniszterelnöknek Michael Roth német Európa-ügyi miniszter, mielőtt leült összeállítani a szerdai napirendet a többi tagállam minisztereivel.

Nagy-Britanniával szemben senki sem akar engedékenynek mutatkozni, mert a brit kormány kimazsolázná az unió előnyeit és kihasználná a közös piac adottságait.

„Hamarosan összeállítjuk az Európai Tanács napirendjét, benne az egyik legfontosabb témát: a brexitet, ahol az elvek mindkét fél számára fontosak. Mi a a kezdetektől fogva az Európai Unió erejét hangsúlyozzuk, és a 27 tagállam egysége fontos ezeken a tárgyalásokon” – mondta Emmanuel Macron francia elnök.

A brexit neuralgikus pontja továbbra is az északír határ. A briteknek itt vámolni kellene az Írországból jövő árut, de határt nem tudnak felhúzni, mert a szabad átjárás az északír béke záloga. Az Európai Unió pedig nem tehet kivételt, a közösségen kívüli tagállamra vámszabályok vonatkoznak.

„Továbbra is rengeteg nyitott kérdés van, többek között az ír határ ilyen. Több időre lenne szükség, hogy ennek a pontos részleteit meg tudjuk határozni. A következő hetekben intenzíven, komolyan, de hideg fejjel kell dolgozni, hogy képesek legyünk megállapodni” – nyilatkozta Michel Barnier, az Európai Unió főtárgyalója.

Theresa Mayt ugyanakkor nem csak a brit Munkáspárt szorongatja, hanem a lázadó konzervatív képviselők is szeretnék az ír határ ügye miatt kérdőre vonni.

„Amikor az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, akkor együtt hagyjuk el. Szeretném világossá tenni, hogy nem lehet fizikai határ Ír- és Észak-Írország között. Erre képesek vagyunk, meg kell őrizni Nagy-Britannia egységét” – emelte ki Theresa May.

Nagy-Britanniának és az Európai Uniónak november végéig meg kellene állapodnia ahhoz, hogy jövő márciusban a brexit egy rendezett kilépés legyen. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!