2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Senki nem keverhet bajt Kína és Oroszország küszöbén”

2017. augusztus 16., szerda 13:19, frissítve: szerda 13:19

Az orosz külügyminiszter szerint súlyosbíthatja a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet az ott zajló amerikai–dél-koreai hadgyakorlat. Szergej Lavrov a tárgyalásos megoldást támogatná a katonai lépés helyett. Közben a rakétatámadással fenyegetett Guam szigetén nem emeltek a készültségi szinten.

Az amerikai haditengerészet és a japán védelmi erők tartanak éleslőszeres hadgyakorlatot Japán északi részén. A Hokkaidóban szervezett hadgyakorlat azt a célt szolgálja, hogy erősítse a Japán és az Egyesült Államok közötti szövetséget. Bár a gyakorlat nincs szoros összefüggésben az észak-koreai fenyegetéssel, mégis annak árnyékában történt. Guamban nem változtatnak a sziget biztonsági készültségén. A belbiztonsági főtanácsadó reméli, hogy a tárgyalások eredményesek lesznek.

„Jelenleg nincsen változás a készültség szintjében. Arra számítunk, hogy a készültségi szint ugyanez marad, és reményeink szerint a diplomácia győzedelmeskedik majd” – közölte George Charfauros guami belbiztonsági tanácsadó.

A párbeszéd az amerikai külügyi szóvivő szerint is fontos.

„Nézze, Kim Dzsongunnal szeretnénk tárgyalni, amikor itt van az ideje. Amikor majd azt mutatják, hogy komolyak a tekintetben, hogy az atommentesítés felé elmozduljanak, ezt még nem láttuk. Emlékezzenek, és engedjék meg, hogy ezt újra elmondjam: tavaly két nukleáris tesztjük volt, egy hónap alatt két interkontinentális ballisztikus rakéta tesztje, eddig még nem láttuk, hogy komolyan gondolnák a tárgyalásokat” – nyilatkozta Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő.

Tagadnak az ukránok

Közben Ukrajna tagadja a New York Times vádjait, miszerint Észak-Korea egy ukrajnai gyárból vásárolt volna rakétahajtóműveket. Az Ukrán Űrügynökség elnöke szerint a rakéták helyes használatához olyan technológiára van szükség, amilyen csak Kínának és Oroszországnak van.

„Azt mondom, hogy Oroszországnak mindene megvan, és ha ehhez hozzávesszük baráti viszonyát Észak-Koreával, akkor szállíthattak rakétákat és motorokat oda, hogy a hajtómű részei meglegyenek. Ezért is mondtuk mi már két évvel ezelőtt, hogy attól a ponttól, amikor kifejlesztik a technológiát, addig, amíg használni is tudják, senki nem tud egy ilyen projektet annyi idő alatt végrehajtani, mert ez az időintervallum teljesen szokatlan” – emelte ki Jurij Radcsenko, az Ukrán Űrügynökség elnöke.

Az orosz külügyminiszter közben telefonon egyeztetett kínai kollégájával. Szergej Lavrov szerint az amerikai hadsereg által a Koreai-félszigeten és Japán területén vezényelt hadgyakorlatai csak súlyosbítják a kialakult helyzetet. Az orosz diplomáciai tárca vezetője elfogadhatatlannak tartja a válság katonai megoldását. Vang Ji kínai külügyminiszter is a békés rendezés mellett érvelt. Mint mondta, senki nem engedheti meg magának, hogy bajt keverjen Kína és Oroszország küszöbén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!