2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Segélyt osztott a köztársasági elnök felesége

2015. december 17., csütörtök 11:26

Kárpátalján 19 tonna lisztet adott át 9 egyházi oktatási intézménynek a köztársasági elnök felesége. Herczegh Anita Nagydobrony községben elmondta: jelenlétével azt szerette volna éreztetni az ott élő magyarokkal, mennyire fontos az együttérzés és a lelki támogatás. Anita asszony családjának egy része szintén Kárpátalján él.

Lisztet pakoltak a kisteherautóba a kárpátaljai Nagydobronyban az Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthonban. Ez a leányintézmény az egyik fő támogatottja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által életre hívott adománygyűjtő programnak. Kilenc kárpátaljai szociális és oktatási intézmény között 19 tonna lisztet osztanak szét, de ebből a segítségből a helyi ukrán lakosság is részesül. Az idei programból származó összesen 430 tonna búzát a Kárpát-medencében élő 3100 magyar gazda ajánlotta fel. Az elmúlt öt évben az adomány mennyisége minden esztendőben megduplázódott. „Magyarországi gazdálkodók, földművesek adnak össze, mindenki tehetsége, szándéka szerint valamennyi búzát, hogy abból aztán egy összeöntés után egy olyan liszt készüljön el, amiből meg tudjuk sütni a magyarok kenyerét is. A program annyira kinőtte magát, hogy most már nemcsak kenyér készül, hanem lisztadományokat is tudunk belőle eljuttatni a Kárpát-medence különböző pontjaira” – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.


Az adományt Áder János köztársasági elnök felesége adta át a nagydobronyi gyermekotthonnak. Herczegh Anitának családi kötődése is van Kárpátaljához. Ősei apai ágon Ung megyéből származnak. „Idén másodszor jöttem ide, Kárpátaljára. Szeretném, hogy ez a másodszori, ez a kétszeri jelenlét is éreztetné az itt lakókkal, hogy mennyire fontosak ők nekünk. Fontos az együttérzésünk, a lelki támogatás és hát a tényleges tárgyi segítségnyújtás. De ugyanakkor mindig úgy érzem, hogy én mégis több mindent, több ajándékot kapok az itteni látogatások során, olyan sok szeretetet és lelki feltöltődést jelent ez nekünk, hogy advent idején talán ez a legfontosabb.”

A lisztből a lányintézmény lakói Anita asszony vezetésével készítettek lángost. Kis idő elteltével pedig már az első elkészült lángost közösen kóstolhatták meg a gyerekek. „Gyermekeink, húsz éve, hogy működünk,  még soha nem fáztak, nem éheztek, ruhátlanul nem jártak, és ami a legfontosabb, olyan munkatársakkal rendelkezünk, akik a legfontosabbat, a legszebbet és a legcsodálatosabbat tudják adni ezeknek a gyerekeknek, anyjuk helyett anyjuk tudnak lenni, és a krisztusi szeretetet művelik” – fogalmazott Katkó László, az Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon igazgatója.

Fenntartásukat nagyrészt saját gazdaságuknak is köszönhetik. A tejet többtucatnyi fejőstehenük biztosítja, de saját pékséget működtetnek, amely átszámítva havonta 60-70 ezer forint bevételt termel. Az otthonban jelenleg 66 gyerek lakik, köztük 15 mozgássérült, akik havonta 12-15 ezer forintnyi rokkantsági nyugdíjat kapnak. Fontos szerepe van az otthonnak a kárpátaljai magyarság fennmaradása szempontjából is: sok gyerek az intézmény falai között tanul meg egyáltalán magyarul, később pedig szakmát tanulnak vagy egyetemre, főiskolára mennek. 22 egykori lakójuk pedig már férjhez ment és családot alapított.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!