2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Sajátos módját választotta a tiltakozásnak az NFL-játékos

2016. augusztus 29., hétfő 10:50

Sajátos módon tiltakozik az NFL amerikaifutball-liga egyik játékosa a feketék ellen elkövetett rendőri túlkapások ellen. Az irányító nem áll fel a mérkőzések előtt lejátszott amerikai himnusznál. Csapattársai megvédik, de a drukkerek közül sokan a mezének elégetésével fejezik ki nemtetszésüket.

Még el sem kezdődött az NFL idei szezonja, máris botrányoktól hangos a sportág. Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers irányítója a feketék elleni rendőri túlkapások ellen tiltakozva úgy döntött: nem áll fel az amerikai himnusz eljátszásakor.

„Továbbra is ülni fogok, és ki fogok állni azok mellett, akik elnyomásban élnek. Ennek meg kell változnia. Úgy gondolom, hogy amikor bekövetkezik ez a jelentős változás, az a zászló azt képviseli, amit kellene, és amikor ez az ország is úgy képviseli majd az embereket ahogy kellene, akkor felállok majd” – mondta Kaepernick.

A korábban sztárként kezelt, ma már azonban inkább kiegészítő játékosként számon tartott sportoló azt mondja: örül annak, hogy a sajtó így felkapta a tiltakozását, mert legalább beszédtémává válik a rendőrök körében megfigyelhető faji különbségtétel.

A csapat szurkolói között nem aratott osztatlan sikert a tiltakozás. A drukkerek egymás után tesznek fel videókat a közösségi oldalakra, ahogy felgyújtják a játékos mezét. Csapattársai viszont megvédték: szerintük joga van így véleményt nyilvánítani. „Mindez arról szól, hogy Colin miben hisz. Ha ennél is mélyebbre akarunk menni, akkor Colinnak joga van ahhoz, hogy azt tegye, amit akar, és van érték a véleményében. Ami nekünk fontos, az az, hogy egyben tartsuk a csapatot, és ne engedjünk semmilyen rosszat magunk közé” – vélekedett NaVorro Bowman, a San Francisco 49ers védőjátékosa.

A sportolók hosszú idő óta használják fel hírnevüket politikai kinyilatkoztatásokhoz. Két éve például a St. Louis Rams amerikaifutballistái léptek úgy a gyepre, hogy mindkét kezüket a levegőben tartották, csakúgy mint azok a demonstrálók, akik Ferguson utcáin tiltakoztak, miután a rendőrök lelőttek egy fegyvertelen fekete fiút.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!