2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Robbantani is akartak a barcelonai támadók

2017. augusztus 20., vasárnap 18:57

Robbantásos merényletre is készültek a barcelonai terroristák, a rendőrség a csoport bombagyárában 120 butángázpalackot talált. A városban délelőtt gyászmisén emlékeztek a merényletek halálos áldozataira. A spanyol rendőrség közben még mindig keresi azt a 22 éves marokkói férfit, aki a tömegbe hajtva rendezett vérfürdőt Barcelona legforgalmasabb sétálóutcáján.

A katalán rendőrség által felállított ellenőrzőpontban, Ripollban az egyenruhások az autókat és azok utasait is átnézik. A nyomozók még mindig azt az egy embert keresik, aki összefüggésbe hozható a csütörtöki barcelonai terrortámadással. A hatóságok attól tartanak, hogy férfi már Franciaországba szökött. Ugyanakkor a rendőrség azt is elismerte, hogy nem tudják még pontosan, ki volt az, aki a teherautót vezette.

„Jelenleg nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megerősítsük, hogy a szökésben lévő férfi volt a támadást elkövető kisbusz vezetője. Amikor biztosak leszünk benne – és most ezért dolgozunk –, de még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megerősítsük, tehát amikor biztosak leszünk benne, ami az elkövetkező órákban akár meg is történhet, vagy holnap, meg fogjuk erősíteni. De jelenleg ezt nem tehetjük meg” – közölte a katalán rendőrfőnök, Josep Lluis Trapero.

Junesz Abujakub édesanyja arra a kérte fiát, hogy adja fel magát a rendőrségen.

„Az anyja vissza akarja őt kapni, nem akarja, hogy azt csinálja, amit csinál, ő nem felelős érte. Azt akarja, hogy menjen a rendőrségre, és adja fel magát. Azt mondja, inkább legyen börtönben vagy halott, de nem akarja, hogy mások is meghaljanak” – mondta Fatima Abujakub, a keresett férfi unokatestvére.

A városban a helyi muszlimok tiltakoztak a marokkói származású csoport terrorcselekménye ellen. A városból ugyanis négy marokkói származású férfit vittek el a rendőrök.

A rendőrség megerősítette azt is, hogy robbanás történt Alcanar városában, a detonációban legkevesebb ketten meghaltak.

„A ház, amiben a robbanóanyagok voltak, egy bank tulajdona, akik azt mondták, hogy nem volt róla tudomásuk, hogy emberek bujkálnak benne. Van egy szennyvízülepítője, ott tárolták a robbanóanyagokat” – mondta el Alcanar alpolgármestere, Jordi Bort.

A felrobbant házban a rendőrség 120 butángázpalackot talált, a házban pokolgépeket gyártottak.

„Még egy vagy több támadást terveztek Barcelonában robbanóanyagokkal, amiket nemrég készítettek, hogy nagyobb kárt okozhassanak” – közölte a katalán rendőrfőnök.

A világ egyik leghíresebb templomában: a barcelonai Sagrada Famíliában a csütörtöki terrortámadások áldozataiért imádkoztak. Spanyol sajtóértesülések szerint ez az ikonikus épület is a terroristák tervezett célpontjai között volt, a csoport fel akarta robbantani a bazilikát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!