2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Robbanások és lövöldözés: rengeteg halott

, ,

2016. június 29., szerda 15:09, frissítve: hétfő 13:10

Nincs magyar áldozata az isztambuli Atatürk repülőtéren TEGNAP este történt terrortámadásnak. A magyar külügy óvatosságot kér a Törökországba utazóktól. A három öngyilkos merénylő Kalasnyikovval lövöldözött a terminálnál, majd felrobbantotta magát. Egyes források csaknem 50, mások 36 halálos áldozatról tudnak, és csaknem 150-en megsebesültek. A támadást még senki nem vállalta magára, a török kormányfő szerint az Iszlám Állam robbanthatott. A világ vezetői és az ENSZ-főtitkár elítélte a terrorakciót.

Hétfő este három fegyveres támadta meg az Atatürk nemzetközi légikikötőt. Gépfegyvereikkel lövöldözni kezdtek a parkolóban, majd berontottak az épületbe, és amikor a kiérkező rendőrök rájuk lőttek, felrobbantották magukat. Egyikük az indulási oldal egyik kapujánál hozta működésbe a testére szerelt bombát. „Volt egy nagy robbanás. Nagyon erős volt, és a repülőtér belseje szörnyen néz ki. Mások azt mondták, hogy lövöldöztek is, azt én nem hallottam. Egy ember lőtt, aztán berohant. Aztán két robbantás volt, hallottam a hangját. Én a belföldi terminálban voltam, ez a nemzetközi terminálban történt” – mondta egy szemtanú.

A török miniszterelnök szerint az Iszlám Állam a felelős a robbantásokért. Az elmúlt egy évben a kurd szeparatisták mellett a szélsőséges iszlamista szervezet több hasonló támadást is végrehajtott Törökországban. Repülőtér legutóbb 2015 decemberében volt célpont, akkor a másik isztambuli repülőtéren egy ember halt meg egy bombamerényletben.  „A biztonsági erőink vizsgálatai szerint a terrortámadást az Iszlám Állam hajtotta végre. És, bár a jelek egyértelműen a terrorszervezetre utalnak, a nyomozás még folyik” – közölte a helyszínre érkező török kormányfő, Binaly Yildirim.

A repülőtér működését rövid időre felfüggesztették, a forgalom azonban reggel újraindult. Az Egyesült Államok azonban egyelőre leállított minden Isztambulba tartó repülőjáratot. „Nem tudom elhinni. Azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetünk életben? Ha a gépünk 2 órát késik, pont ott vagyunk a merénylet idején. Néztem a képeket, és ugyanazon a helyen álltunk. Rémisztő. És folyton ez történik, ez volt Belgiumban és most Isztambulban, soha többé nem fogok repülni” – nyilatkozta egy amerikai férfi, aki az utolsó géppel jött el Isztambulból a támadás előtt.

A merényletet a világ vezetői is elítélték. A washingtoni Fehér Ház közleményt adott ki, az amerikai elnökválasztás mindkét jelöltje a terrorizmus elleni küzdelem erősítésére szólított fel. Hasonlóan nyilatkoztak az uniós csúcson tartózkodó európai vezetők is. „Biztosan tudjuk, hogy kik az elkövetők, így közösen mindent meg kell tennünk a terrorizmus ellen, különösen ebben a régióban. Attól tartunk, hogy ezek a terrorcselekmények, amelyek egymást követik, szándékosan teszik egyre nehezebbé a helyzetet Törökországban. Nekünk úgy kell cselekednünk, ahogy Európában, Franciaországban is tesszük, és ki kell terjesztenünk a terrorizmus és a csempészet elleni tevékenységünket, amennyire csak szükséges” – jelentette ki Francois Hollande francia elnök.

Az Atatürk nemzetközi repülőtér a világ egyik legforgalmasabb légikikötője, évente 61 millió utas fordul meg rajta. Ennek ellenére a biztonsági ellenőrzések nem szigorúak, a járműveket egyáltalán nem vizsgálják át.

Töröltek egy járatot

Egy budapesti járatot töröltek az isztambuli terrortámadás miatt – mondta a híradónknak a Budapest Airport helyettes szóvivője. Kurucz László azt tanácsolja az utasoknak, hogy figyeljék a Budapest Airport honlapján a járatinformációt, illetve érdeklődjenek a légitársaságoknál az esetleges változásokról.

„A hajnali órákban megnyitották az isztambuli Atatürk repülőteret, ugye ez a fő repülőtér, és a budapesti járatok tekintetében ma egyébként öt járat van Budapest és Isztambul között, ebből négy az érintett repülőtérre közlekedik. Ebből egyébként kettő járat az, aminek a menetrendjét érinti ez az esemény. A reggeli Turkish Airlines járata még nem érkezett meg Budapestre. Körülbelül 11 óra magasságában száll majd le Budapesten a kiadott menetrend szerinti 7 óra 55 perc helyett. A másik járat szintén a Turkish Airlines 1039, illetve 1040-es számú járatpárja, amit a légitársaság törölt a mai napon, ez egyébként 16 óra 5 perckor érkezik Budapestre és 17 órakor indul vissza Isztambulba, ezt a járatot tehát törölte a légitársaság” – nyilatkozta a helyettes szóvivő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!