2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Robbanás a BASF telephelyén – egy alkalmazott nyilatkozott a Hír TV-nek

2016. október 18., kedd 01:29

A BASF vegyipari nagyvállalat két németországi üzemében is robbanás volt. Legkevesebb két ember meghalt, tizenheten megsérültek, két személyt pedig még mindig keresnek. A világ legnagyobb vegyipari komplexumának tartott ludwigshafeni telepen a gázvezetékeknél történt robbanás, ezután pedig tűz ütött ki. Egy nem messze található másik telepen pedig nem sokkal korábban volt gázrobbanás volt, ott négyen sérültek meg. A detonációk okait még vizsgálják.

Egymás után nem sokkal két robbanás is volt hétfő délelőtt a BASF ipartelepein. A vállalat egyik magyar alkalmazottja a Hír TV-nek azt mondta: a detonációt a városban is hallani lehetett. „Dél környékén egy nagy robbanást lehetett hallani a városban, én is hallottam, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Később bekapcsoltam a rádiót, és hallottam, hogy egy tűz keletkezett a gyárnak ezen a részén. Ez egy kikötői rész, itt érkeznek az alapanyagok a BASF-be. Többnyire – ezt már a tévéből tudom, hozzá kell tegyem – éghető anyagokat, cseppfolyósított gázt szoktak itt lefejteni. Itt történt egy állítólag munkavégzésből származó eset, ennek következtében keletkezett a tűz. Valami csővezeték-javítás volt a helyszínen, ennyit lehet tudni” – mesélte Varga Imre.

A robbanás okairól a későbbiekben sem beszéltek a cég vezetői. A tűz során keletkezett füstfelhő a közeli város felé húzódott. „A hamufelhő észak-északkeleti irányban szállt a gyárteleptől, Mannheim felé. A tűzoltók segítségével figyelmeztetést küldtünk az érintett területekre, és értesítettük a dolgozóinkat is. A mérések azt mutatják, hogy a lakosságot nem fenyegeti veszély. A légszennyezettség-mérés folyamatos a telephelyünkön, és mostanáig nem mértünk káros szintet” – közölte a telephely vezetője, Uwe Liebelt.

A hatóságok vizsgálják a körülményeket, a rendőrség kizárta, hogy terrortámadás történt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!