2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Részleges megkönnyebbülés Moszulban

2017. április 22., szombat 23:18, frissítve: vasárnap 09:30

Továbbra is menekülnek az emberek a harcok dúlta Moszulból. Az iraki város nyugati részén még százezrek élnek az Iszlám Állam ellenőrzése alatt, a dzsihadisták pedig azt ígérik: az utolsó emberig harcolni fognak.

Van, aki már örülni is tud a szabadságnak az iraki Moszulban. A város keleti, iraki csapatok által felszabadított oldalán a családok forrásokhoz járnak, piknikeznek, pihennek, zenét hallgatnak, és van, aki már táncol. Az efféle időtöltés szigorúan tilos volt az Iszlám Állam időszakában. A helyi Umm Kaszim úgy nyilatkozott, „zaklattak minket, a férfiaknak hosszú nadrágot és szakállt kellett viselniük, a nőknek fátylat. De most már szabadok vagyunk, Allahnak hála”.

Nem messze innen, A Tigris folyó nyugati partján, még heves harcok dúlnak. Moszult már öt hónapja ostromolják az iraki kormányerők és a velük szövetséges síita alakulatok, valamint az őket támogató amerikaiak, de az Iszlám Állam még kitart.

„Ágyúkkal lőttek, aknával támadtak, a levegőből lőttek az egész éjszaka, alig vártuk már, hogy felkeljen a nap és végre elmenekülhessünk” – idézi fel az éjszaka gyötrelmeit egy nő, akinek a háza elmondása szerint megsemmisült a harcokban. Ők most minél hamarabb a hátuk mögött akarják tudni a lerombolt nagyvárost, egy menekülttáborba indultak.

Közben az iraki erők bemutattak egy kurd nemzetiségű, yezidi felekezetű családba született kislányt, akit az Iszlám Állam fogságából szabadítottak ki Moszulban. A yezidik vallása az iszlám előtti időkből ered, de a dzsihadisták ördögimádóknak tartják őket, a férfiakat megölték, a nőket és gyerekeket elhurcolták és rabszolgaként tartották.

A szövetségi rendőrség tábornoka, Dzsafar Al-Batta szerint „tudja meg a világ, hogy akik egy hétéves kislányt elrabolnak, azok szörnyetegek. Lássék csak, miféle ellenséggel harcolunk.” A lányt láthatóan megviselte a fogság, bizalmatlan szabadítóival is. Mindössze annyit árult el magáról, hogy a neve Farah Dakhil és több mint három éve rabolták el Szindzsárban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!