2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Lemondott Matteo Renzi

,

2016. december 8., csütörtök 06:40, frissítve: csütörtök 07:35

Ügyvezető miniszterelnök marad Matteo Renzi, amíg meg nem alakul az új olasz kabinet. A miniszterelnök benyújtotta lemondását, miután az olasz szenátus felsőháza elfogadta a jövő évi költségvetést. Renzi már a vasárnapi alkotmányos referendumot megelőzően jelezte, hogy távozik posztjáról, ha a választók nemet mondanak a reformokra.

Bizalmi szavazást tartott az olasz szenátus a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban, ha a nemek győznek, akkor a kormány marad, ha az igenek lesznek többségben, akkor a miniszterelnök lemond.

Az olasz kormány megnyerte a bizalmi szavazást, ezért a miniszterelnök lemond. Ezt hétfőn egyszer már megtette, de akkor az olasz államfő arra kérte Matteo Renzit, hogy maradjon hivatalában, amíg a szenátus elfogadja a költségvetést, amelyet a képviselőház már korábban megszavazott. A szenátusi szavazás után Renzi a Demokrata Párt székházában mondott köszönetet párttársainak.

Matteo Renzi úgy fogalmazott, hogy a vasárnapi alkotmányos referendum elvesztését követően mindannyian tisztában vannak a pillanat jelentőségével.

„A választók döntöttek, ez szent. Ha ők nemet mondanak a referendumon, akkor én vagyok a felelős és a hibás azért, hogy nem sikerült megfelelően elmondani, megmagyarázni, hogy miért érdemes igennel szavazni. A fő kérdés tehát ezután az, hogy innentől kezdve hogyan éljünk együtt ezzel a rendszerrel, amelynek egyes elemei mindig hátráltatták a fejlődést” – mondta el Matteo Renzi.

Az olasz miniszterelnök szerdán este kereste fel a köztársasági elnököt, akinek átnyújtotta lemondását. Ezzel megkezdődött az újabb kormányválság Olaszországban. Ezt követően már Sergio Mattarella kezében a van a döntés arról, hogy a jelenlegi parlamenti viszonyok között kívánja-e megoldani a válságot vagy rendkívüli választásokat ír ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!