2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Rengeteg nehézséggel néznek szembe a civilek

Hír TV

2018. február 20., kedd 21:58, frissítve: kedd 23:20

A zárt társadalmakban az alapvető európai értékek vesznek oda, márpedig a „Stop, Soros!” törvénycsomag ilyen irányba mutató javaslat – jelentette ki a Hír TV-nek egy uniós tanácsadó testület igazgatója. Szerinte a civil szervezetek számos kihívással néznek szembe Európában, de Magyarországon szinte minden lehetséges módon hátráltatják a munkájukat.

Minden tagállamból összesen 111 tagszervezete van az Európai Unió tanácsadó szerve, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) keretében működő érdekcsoportnak, amely a civil szférát tömöríti. Luca Jahier, a bizottság elnöke a magyarországi civiltörvény szigorításával kapcsolatban arról beszélt, indokolatlanul és igazságtalanul sújtanák ezeket a szervezeteket.

Fennáll a különböző szervezetek közötti hátrányos megkülönböztetés veszélye, ez a jogszabály növekvő terhet jelent bizonyos civil egyesülések számára. És fölvetődik egy másik kérdés is: Magyarország az európai szabadpiac tagja, ami azt is jelenti, hogy nagyon sok tőke áramlik az EU-n belül szabadon, például beruházásokra. De mi történik akkor, ha civil szervezeteknek nyújtott támogatások korlátozásához hasonló megszorítás lép életbe más, magánberuházók esetében, akik a szokásos üzletüket akarják lebonyolítani a mezőgazdaságban, a bankszektorban, vagy a vállalkozásoknál – mondja az EGSZB elnöke.

Nemrégiben az érdekcsoport tanulmányt készített, amiben többek között a civil szervezetekre váró kihívásokra is kitértek. Ezek között említették az állami fellépést, a közfinanszírozások csökkenését és a populizmust. Jahier szerint a „Stop, Soros!” törvényjavaslat nagyon rossz út egy polgári társadalom számára.

Egy zárt társadalomban a jó energiák vesznek oda, amelyek a vitákhoz és a szabadsághoz kellenek. Éppen ezek azok, amikért mi évek óta harcolunk. Azért küzdünk, hogy Európa a jogállamiság, a szólásszabadság szabad tere legyen, ahol az alapvető értékek tisztelete az nagyon is létező valóság – tette hozzá a bizottsági elnök.

Jahier szerint sosem szerencsés, ha egy személyre alkotnak jogszabályt, és nem egy általános helyzetből indulnak ki. Úgy véli, a civil szervezetek számára a legnagyobb védelem a nyilvánosság, ezért hallatniuk kell a hangjukat, mert a tevékenységükre szükség van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!